Nina Huotari lever i en samkönad relation och sitter i förbundsstyrelsen för HBTQ+Socialdemokraterna där hon är internationell ledare.
– Skulle det komma fram på något sätt i Ryssland, så skulle jag kunna fara illa utan att jag säger ett ord om det i Ryssland om jag åker hem till mamma och pappa och hälsar på, säger Nina Huotari.
Hon flyttade till Sverige från Ryssland för 25 år sedan, bor och arbetar i Boden. Föräldrarna som nu är 75 år gamla bor kvar i Ryssland och Nina Huotari har brukat hälsa på dem två gånger om året.
Efter en färsk dom i Rysslands högsta domstol vågar hon inte åka tillbaka till Ryssland. Rysslands högsta domstol har beslutat att förbjuda verksamhet som är kopplad till hbtq-rörelsen. I domen förklarar domstolen att den internationella hbtq-rörelsen och dess underavdelningar ses som en extremistisk organisation och att den nu förbjuds i Ryssland.
– Ryssland kartlägger alla personer, har man en viss politisk ställning så vet de vem man är och vad man sysslar med.
Homosexuella blir trakasserade i Ryssland.
– Jag vet att folk har farit illa, blivit misshandlade, nedslagna, fängslade. Det har aldrig blivit behandlat som hatbrott i domstolen, säger Nina Huotari.
– Ryssland anser oss som bor i väst som fienden, som förrädare. Sverige har ju hjälpt Ukraina. Det finns otroligt stort hat i Ryssland mot ryssar som bor i väst. Nu hamnar hbtq på listan också, säger Nina Huotari.
Nina Huotari håller kontakten med föräldrarna via Vkontakte, ett ryskt socialt nätverk. Ibland pratar hon med dem i telefon.
– Jag har känslan av att Ryssland håller koll på en.
Av den anledningen pratar hon inte om kontroversiella ämnen med sina föräldrar.
– Vi pratar inte om kriget eller hbtq. Vi pratar om vädret och hälsan.
Domstolsbeslutet har förändrat situationen för henne, nu vågar hon inte åka och hälsa på sina föräldrar, trots att de är till åren komna.
– Jag känner inte att jag vågar. Absolut saknar jag mina föräldrar, men jag värdesätter mitt liv, säger Nina Huotari.
Senaste besöket i Ryssland var sommaren 2021. Kanske var det också hennes sista besök i Ryssland.
Nina Huotari är pessimistisk när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland.
– Jag tror att det kommer att krävas flera generationer, om 50-60 år kanske det blir en ljusning.
Varför så lång tid?
– Politikerna som är i duman, de är präglade och fostrade efter Putins regim och Putins tankesätt. Hans efterträdare kommer att vara präglade av hans tänkesätt. Så länge som den ortodoxa kyrkan har påverkan på staten kommer folk inte att kunna tänka fritt. Det kommer att krävas flera generationer innan folk kommer att tänka annorlunda, tror Nina Huotari.
Hon medger att hon har en pessimistisk syn och förklarar det med vad hon själv sett och upplevt i Ryssland.
– Jeltsin tog bort lagen som kriminaliserade homosexuella män. Jag var 15 år, då förstod jag inte vad det betydde. Det var mera demokrati under Jeltsins tid, sedan Putin kom till makten har det skett inskränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är därför jag tror att det kommer att krävas ett par generationer innan det förändras, säger Nina Huotari.
Hon vill inte ge upp kampen för hbtq-personers rättigheter.
– Det är viktigt att fortsätta kämpa, även i Sverige. Det kan vända även här i Sverige, det är viktigt att värna våra rättigheter så att vi inte slappnar av, säger Nina Huotari.