”Det känns viktigt att bevaka funktionshindrades rättigheter”

Precis som Kristdemokraternas politik i övrigt står familjen i centrum för partiets riksdagskandidat Anders Pettersson. Det var också familjen som tog honom in i politiken från första början.

Riksdagsledamot Anders Pettersson (kd), med sonen Erik

Riksdagsledamot Anders Pettersson (kd), med sonen Erik

Foto: Fredrik Tano

Boden2014-08-25 17:18

Anders Pettersson själv uppskattar chansen att han kommer in i riksdagen som relativt liten, om inte KD får fler mandat. Men skulle han komma in ser han det som ett hedersuppdrag, och en chans att driva Norrbottensfrågor på riksplanet.
– Vi behöver få upp ögonen på noll-åttorna att landet är större än innanför tullarna, säger han.
Vårt samtal i Anders hem i Norra Svartbyn avbryts en stund när 30-åriga sonen Erik kommer in i köket för att visa bilder ur en turisthandbok från Samos i Grekland, där han varit tillsammans med mamma och pappa veckan innan.
– Vad är det du visar? frågar Anders och lånar boken för att se vilken bild Erik har pekat på. Ja, det är ett fint hotell, men riktigt så lyxigt bodde vi inte, säger han.

Erik har Downs syndrom, vilket inte bara har påverkat pappa Anders på ett personligt plan, det ligger även till grund för hans politiska intresse.
– Det som gjorde att jag engagerade mig i politiken från första början var Eriks situation. Vi stötte på saker och ting i samhället under hans uppväxt som inte fungerade så bra som det borde ha gjort.
Anders och hustrun Gunlög ville till exempel att Erik skulle gå i en vanlig skola, vilket inte var helt enkelt.
– Då blev det stora problem. Det fanns mycket okunnighet bland personalen som inte visste hur de skulle hantera honom. Men jag kan inte anklaga någon för det, jag visste ju själv väldigt lite om Downs syndrom innan Erik föddes.
Tillsammans med Norrbottensfrågor är det också frågor kring funktionsnedsättning som Anders vill driva om han kommer in i riksdagen.
– De har oftast ett mer inskränkt liv än medelsvensson och inte samma ekonomi, så det känns viktigt att bevaka deras rättigheter. Här är också familje- och föreningspolitik viktig, eftersom man kan bli väldigt ensam som funktionshind-rad om inte civilsamhället ställer upp.

I dag bor Erik i en egen lägenhet i Boden men spenderar varannan helg hemma hos mamma och pappa. Parets äldsta son har nyligen flyttat hem till Boden efter att ha bott tio år i USA, och huset där näst äldste sonen bor kan man se från Anders och Gunlögs köksfönster.
– Yngsta sonen studerar i Lund men är här och jobbar över sommaren, vilket är roligt. Det känns bra att ha familjen nära, säger Anders.

Anders Pettersson om…
… Viktigaste valfrågorna: Familjefrågor och människovärde. Och arbeten, som är grunden till all välfärd.
… Bästa politiska minne: Det var ganska roligt att utnämnas till ”Årets Kristdemokrat” 2008.
… Förebilder: Min farbror Torsten, en bonde i Svartlå som var en riktig berättare. Jag har inte direkt någon politisk förebild.
… KD:s valresultat 2014: Jag tror att 7–8 procent är fullt möjligt, och vi skulle kunna ha potential till runt 12 procent.
… Almedalsveckan: Jag har aldrig varit där men jag antar att det kan vara ett bra forum för utbyte av idéer.
Sommarvanor
Badar helst: Luleälven.
Grillar: Köttbit av något slag.
Läser: Under senaste semestern i Grekland läste jag Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman.
Dricker: Ingen alkohol, håller mig till vatten eller kanske en lättöl.
Campar: Vi var till fjällen en del när barnen var små, det skulle vara kul att göra igen.
Reser: Tycker väldigt bra om Grekland, har hälsat på i New York en del gånger när sonen bodde där också.

En vanlig vecka:
Måndag till fredag vanligt arbete som bygginspektör på kommunen. En av dagarna brukar dock tas upp av politiska åtaganden. På kvällarna blir det mycket läsande av politiska dokument, samt att sköta om sysslor på gården. På helgerna tycker han om att åka skidor på vintern och på sommaren är han mycket i stugan i Svartlå och fiskar och går i skogen. Eventuellt ett besök i Pingstkyrkan på söndagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om