"Det är ett sätt att vinna tid"

- Ett sätt att vinna tid och dra sig ur en otrevlig situation.
Så kommenterar Christer Carlsson (s) kommunledningens beslut att tillfälligt stoppa nedläggningsförslaget.

BODEN2006-11-07 06:00
Socialförvaltningens sparförslag som bland annat innehöll en nedläggning av Älvstrands äldreboende väckte starka protester från de boende i Harads.
Den styrande alliansen var splittrade i frågan. Miljöpartiet och centern sade nej till en nedläggning vid de krismöten alliansen hade.
I torsdags kom ett pressmeddelande där alliansen förklarade att näringslivsstyrelsen under nästa år ska få utreda vilka konsekvenser en nedläggning kan få för bygden.
Alliansens ambition är dock fortfarande att minska antalet platser på äldreboendena.
- Bra att de backar men det är inte tillräckligt. Vi yrkar att man tillskjuter mer pengar till socialnämnden, säger Christer Carlsson (s).

Förslaget kvar
Förslaget att lägga ner Sörgården södra med 27 platser ligger kvar och på onsdag tar nämnden beslut om sparåtgärderna.
- Nu har kommunledningen skrämt upp en massa människor i Harads. Man kan inte lägga fram sådana där förslag om man inte är beredd att gå vidare med förslagen, säger Christer Carlsson och fortsätter:
- Nu får personalen och de boende leva i ovisshet. Att göra en utredning är onödigt. Platserna behövs och det här är ett sätt för alliansen att vinna tid och dra sig ur en otrevlig situation som man inte hade räknat med.
Sjukvårdspartisten Anders Sundström är ordförande i socialnämnden och han påpekar att det är alliansledningen som tagit beslutet att tillsätta en utredning.
- Man är beredd tillskjuta medel för fortsatt drift. Det ska inte belasta socialnämndens budget.
Alliansen har också beslutat att lyfta ur andra sparförslag, bland annat nedläggning av Team 49 och ungdoms­mottagningen.
- Man har nämnt några exempel på sådant som vi i alliansen diskuterat, men de formella besluten tas av socialnämnden säger Anders Sundström.
Så du menar att det kanske inte blir de exempel som räknas upp som blir kvar?
- Jag har svårt att tänka mig att det inte blir dessa förslag. Men formellt är det socialnämnden som fattar besluten.
Hur mycket har protesterna från Harads spelat in?
- Svårt att säga, men vi är inte okänsliga för vad som sägs i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om