Det är krig i omvärlden och en flyktingström väntar Sverige. Länsstyrelsen frågar kommunerna om de kan hjälpa till.
Politikerna samlas i sina sammanträdesrum och diskuterar: Finns det boendeplatser? Vad tycker invånarna? Har vi tagit emot tillräckligt?
Fyra kommuner säger nej direkt - inga fler asylsökande. Resten avvaktar eller säger kanske.
Men det är lätt att missa dem det egentligen handlar om. De som har flytt från krig, hot, våld eller förtryck. Som tvingats lämna sina familjer för att söka trygghet i ett främmande land. De vars liv besluten handlar om.
Som 24-årige Ahmad Aklil, kallad Zaki, från Afghanistan.
En välutbildad man med en talang för språk som kom till Sverige och Boden i juli och nu väntar på asylbeslut. Kvar i hemlandet finns hans gravida fru och snart tvååriga son.
- En sak ska folk tänka på. Om det unga utbildade folket flyr från Afghanistan är det inte en fråga om pengar. Det är en fråga om liv, säger Zaki när vi sitter i hans rum i Migrationsverkets camp ett stenkast från Försvarsmuseum i Boden.
Arbetade som tolk
I det ungefär 40 kvadratmeter stora rummet bor han tillsammans med fem andra personer.
Zaki arbetade som tolk i Afghanistan och har blivit en sorts talesperson för afghanerna i Boden.
Ett tiotal personer har samlats när Kuriren kommer på besök på lördagskvällen. Några sitter på stolar och resten trängs på de tätt i hoptryckta bäddarna.
Den äldste i rummet, en man i 60-årsåldern, för talan och Zaki översätter till engelska.
- Vi bor sex personer i det här rummet som aldrig träffat varandra tidigare. Det går inte att ha ett privatliv, säger mannen.
I ett likadant rum en bit bort bor två gravida kvinnor tillsammans med sina respektive familjer. Den 60-årige mannen tycker inte att det är acceptabelt och hänvisar till bestämmelserna i Flyktingkonventionen.
- Sverige har skrivit under och då ska inte flyktingar diskrimineras. Vi vill ha den boendesituation som vi har rätt till enligt konventionen, säger mannen.
Zaki visar upp resten av byggnaden. I köket sitter somalierna vid ett bord och afghanerna vid ett annat - det blir ofta så på grund av språkbarriären.
Men det bryr sig inte barnen om. I korridoren leker de högljutt med varandra över nationalitetsgränserna. De har hittat andra sätt att kommunicera.
Dödshot av talibaner
För Zaki förändras allt när han i sitt arbete som tolk framträdde i nationell tv bredvid Isaf-generalen John Allen och guvernören i Kabul i slutet av 2011. De är mäktiga män och talibanernas fiender.
Zaki trakasserades och fick motta dödshot. Talibanerna berättade att de visste var hans mamma arbetade, var hans fru gick i skolan och var hans bröder befann sig.
Anledningen var att han som tolk åt guvernören kunde röra sig ganska fritt kring de mäktiga männen.
- Talibanerna ville utnyttja mig. De ville att jag skulle hjälpa dem att utföra en attack, säger Zaki.
Med tiden trappades hoten upp och innefattade hela Zakis omgivning. I april i år såg han ingen annan utväg än att fly landet för att skydda sin familj och sig själv.
- Att ta någons liv i Afghanistan är enkelt, tro mig. Alla bär vapen och vad som helst kan hända när som helst.
Betalade smugglare
Zaki hymlar inte med att han hade gott om pengar i hemlandet. Men nästan allt gick åt till att betala smugglare under flykten. Flyg till Turkiet för att sedan ta sig med båt till Grekland. Därifrån genom Italien, Frankrike, Belgien och Danmark för att slutligen komma till Sverige.
- Målet var bara att få leva i fred.
Nu har Zaki varit här i ungefär fem månader och väntar spänt på besked från Migrationsverket. Han hoppas att de ger honom en rättvis och ärlig chans.
- Jag vill bli en produktiv och hjälpsam del av det här landet. Som jag har upplevt svenskarna sedan jag kom hit.
Om några dagar ska Zaki tillsammans med representanter från Röda korset sätta sig ner med chefer från Migrationsverket för att tala om situationen för asylsökande. Att vara en röst för afghanerna och kämpa för deras rättigheter är viktigt för Zaki.
- Om jag inte hade gjort allt detta hade jag brutit ihop av saknad till min familj.