Dessutom ska "ovidkommande värdeomdömen av nedsättande karaktär" ha använts i den journal som förs av personalen. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har genomfört en utredning av fallet och ställer nu en rad krav på socialnämnden.
Det är på ett äldreboende i Boden som den aktuella personen bor. Enligt riktlinjer från sjuksköterskan kan personen spännas fast vid måltider.
Egentligen handlar det om en vårdfåtölj med bord och grensele, som enligt ansvarig sjuksköterska ska användas vid måltider för att skapa lugn för den enskilde, samt för att personen inte ska glida ur fåtöljen.
Enligt sköterskans instruktioner ska personen sitta enbart korta stunder i fåtöljen och det ska så långt det är möjligt finnas personal i närheten.
Nu visar det sig att det som heter skydds- och begränsningsåtgärder, det vill säga att personen varit fastspänd, även har fortsatt efter måltiden.
Personen har varit fastspänd och blivit lämnad ensam i sitt rum. Ivo bedömer att personalen inte har kunnat ha uppsikt på den boende så att de har kunnat uppmärksamma ifall den enskilde motsatt sig åtgärden.
Ivo gör bedömningen att informationen inte nått ut till personalen om hur dessa skydds- och begränsningsåtgärder ska användas.
I sitt svar till Ivo har socialnämnden skrivit att anledningen till att personen lämnats ensam och fastspänd berott på att vårdpersonalen svarat på larm från andra boende.
Inspektörerna på Ivo konstaterar att enligt lag får en person inte frihetsberövas, som exempelvis att bli fastspänd, utan samtycke. Åtgärderna får däremot användas för att stödja, skydda och aktivera personen, som kan återkalla sitt samtycke när som helst.
Ivo konstaterar även att det finns brister i journalföringen. Det framgår inte hur ansvarig sköterska inhämtat den enskildes samtycke till att sele och brickbord använts.
Socialnämnden , som är ytterst ansvarig för verksamheten, får nu i uppdrag av Ivo att se till att dokumentation förs med respekt för den enskildes integritet.
Ivo bedömer att verksamheten försökt komma till rätta med personens oro på andra sätt än genom begränsande åtgärder, som bland annat läkemedelsgenomgång och periodvis extra personal. Den typen av åtgärder är viktiga att föra in i dokumentationen, något som inte skett, poängterar Ivo.
Nu får socialnämnden, som är ytterst ansvarig , i uppdrag att se till att all personal är informerad om riktlinjerna för begränsningsåtgärder. Samtycken från den aktuella personen ska föras in i journalen. Dessutom ska all dokumentation utformas med respekt för enskildes integritet och motsvara de krav som finns i gällande lagstiftning.
Socialnämnden ska ha svarat Ivo senast den 16 oktober om vilka åtgärder som vidtagits.