Klart är att Bodens kommun gör ett plusresultat för 2011 med 8,1 miljoner kronor. Detta rapporterar kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) via ett pressmeddelande på fredagen om förslaget till bokslut.
Resultatet är något bättre än budget.
- Det är tider med hårda prioriteringar, men totalt sett har vi god kontroll på ekonomin, kommenterar han.
Inflyttning
Folkökningen gav en god skjuts åt ekonomin. Men fler faktorer samverkade i en ekvation som är ganska komplicerad.
- Den ekonomiska tillväxten i Sverige påverkar skatteunderlaget, säger ekonomichefen Jan Öström. Och slutavräkningen för 2010 blev bättre än vad vi räknade med i budgeten för 2011.
Ryggsäck
Socialnämnden slipper att ta med sig sin ryggsäck på 26 minusmiljoner till 2012, enligt Torbjörn Lidberg som Kuriren sökte på fredagen. Vi nådde honom inte, men
däremot kommunalrådskollegan Bosse Strömbäck (V).
- Det där är en felaktig bild, säger han först. Jag tror att de skulle ta med sig 15 miljoner kronor.
Han återkommer om en stund:
Tveksamhet
- Jag har tittat i papperen. Det blir ingen tilläggsbudget för 2012 för socialnämnden motsvarande de här summorna. Men det är helt riktigt att de inte tar med sig underskottet, precis som Tobbe säger.
Även för utbildningsnämnden uppstår tveksamhet. I Torbjörn Lidbergs pressmeddelande efter skrivningen om socialnämnden sägs att "övriga styrelser och nämnder kan inte räkna med några extra pengar".
Det kan tolkas som att utbildningsnämnden får ta med sig underskottet på fem miljoner till 2012.
- Men för dem är det nollat, försäkrar Bosse Strömbäck.
Koncerngrejor
Hur trollar ni fram 26 miljoner för socialnämndens underskott?
- Det finns i koncerngrejorna fram och tillbaks, det som handlar om ekonomiförvaltningen. De 26 miljonerna finns som överskott på ekonomihanteringen när plus och minus sätts ihop. Men det är bättre att du pratar med ekonomichefen eftersom det är bokslutstekniska saker som vi politiker inte är detaljuppdaterade på.
Kuriren lyder rådet. Man kan väldigt förenklat säga att kommunen i bokslutet tar ut nämnder och styrelsers minusposter mot de ökade statsbidragens och skatteintäkternas plus.
- En kvittning, kan man säga, förklarar Jan Öström.