Debatt tog eld i slutet

Valdebatten på Lärcentrum var tämligen förströdd tills ett ämne kom upp.  Invandrarpolitiken.  Sverigedemokraterna deltog nämligen.

HETTADE TILL. När politikerna kom in på invandrarpolitiken blev debatten eldfängd. Inte så konstigt eftersom Sverigedemokraterna deltog. Här Lars Isovaara (SD), Gösta Eriksson (NS), Leif Pettersson (S), Annika Eriksson (MP) och Lena Tjäder (V).

HETTADE TILL. När politikerna kom in på invandrarpolitiken blev debatten eldfängd. Inte så konstigt eftersom Sverigedemokraterna deltog. Här Lars Isovaara (SD), Gösta Eriksson (NS), Leif Pettersson (S), Annika Eriksson (MP) och Lena Tjäder (V).

Foto: Håkan Zerpe

Boden2010-09-07 06:00
Debatten samlade en fullsatt aula. Den var ovanlig på det viset att samtliga partiers högt listade riksdagskandidater deltog. Låt vara att Sverigedemokraterna ställde upp med Skelleftebon Lars Isovaara på 14:e plats. Han har rötterna i Tornedalen. Norrbottens Sjukvårdsparti representerades av Gösta Eriksson, Boden. Dagordningen omfattade tre ämnen: Utbildning, jobb och invandrarpolitik. Inte helt oväntat smällde det till först vid sistnämnda ämne. -  Vi vill ha en ansvarsfull invandrarpolitik, sade Lars Isovaara. Exempelvis har finska migrationsverket 300 anställda. Svenska har 3.500. Beskyller någon finnarna för att vara ett grymt folk eller att vara elaka mot invandrarna? Nej. Klarspråk
Frank Nilsson (C) ansåg att det var dags att prata klarspråk. -  Jag hoppas att ni hör vad som ligger under det som Lars Isovaara säger, vilken värdering som gäller: Att dela in människor i vi och dom, att dela in människor som har annan hudfärg, religion och bakgrund i ett lag och vi, som skulle vara etiskt rasrena svenskar, i ett annat lag. I botten finns alltså en rasistisk värdering. Både Frank Nilsson och alla andra deltagare exklusive Lars Isovaara poängterade att invandrarna betyder och i framtiden kan betyda mycket för Sverige. -  Visste ni att en av fyra läkare i Sverige kommer från ett annat land. Tänk er att vi tar bort en av fyra läkare i Norrbotten. Vilken bra vård skulle vi ha då? undrade Frank Nilsson. Lars Isovaara i svaromål: -  Det är så typiskt att när man har synpunkter på invandringspolitiken är man rasist. Christer Hammarbergh (M) såg det historiska perspektivet. -  Den som inte har klart för sig att Sverige från vikingatiden och framåt har utvecklats genom att människor har flyttat över gränserna har inte riktigt förstått saken. Och mest konstigt är att Lars Isovaara inte förstår det eftersom han kommer från Tornedalen där det alltid flyttats över gränserna.

Partirepresentanterna fick tänka sig 2014 och att de haft makten att påverka i fyra år.

Vad skulle de vara mest stolta över att ha åstadkommit? frågade debattledaren Lena Callne.

-  Att ha satt stopp för festen som de allra rikaste i Sverige haft (Lena Tjäder, V)

-  Att vi med kraft påbörjat omställningen till en hållbar utveckling och ett hållbart samhälle (Annika Eriksson, MP). -  Vi har just påbörjat bygget av Norrbotniabanan
(Leif Pettersson, S). -  Vi har minskat utanförskapet och ungdomsarbetslösheten
(Gösta Eriksson, NS). -  Att vi fått bukt med den ökade kriminaliteten (Lars Isovaara, SD). -  Att de stora investeringar som pågår nu fortsätter
(Krister Hammarbergh, M). -  2014 har äntligen privatpersoner, enskilda och familjer fått mer att säga till om i sin egen vardag (Erika Josbrandt, KD). -  Att alla i Sverige som vill vara med och bidra med arbete verkligen fått jobb (Frank Nilsson, C). -  Att vi vänt utflyttningen i Norrbotten (Jens Sundström, FP).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om