Företagen som tar hand om både skönhet och hälsa

En civilingenjör och en socionom – vad har de gemensamt? Ja, en skönhetssalong och en yogastudio inne på ett hotell. "Vi vill skapa en plats där vi kan jobba med människan på många olika sätt", säger Johanna Åstrand.

Bara några trappsteg ned under hotelllobbyn kan man utöva yoga eller få en skön ansiktsbehandling.Johanna Åstrand och Angelica Nyström jobbar tätt ihop med sina företag.

Bara några trappsteg ned under hotelllobbyn kan man utöva yoga eller få en skön ansiktsbehandling.Johanna Åstrand och Angelica Nyström jobbar tätt ihop med sina företag.

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Boden2023-04-07 18:55

Vi tar trappan ned via en dörr från hotelloungen på Bodensia och kliver rätt in i en annan mysig atmosfär. Lugnt och rofullt känns första intrycket i den nedtonade omgjorda lokalen med en butiksyta och varsitt rum för företagen.

– Tanken är att miljön ska signalera vila och omhändertagande. Vi är dock lite trångbodda i dagsläget men det pågår diskussioner för att kunna skapa mer yta här nere, säger Johanna.

undefined
En hemlig dörr? Nja, men en rätt anonym sådan om man inte vet man som gömmer sig längst ner i den gamla konferenslokalen Hjortronet. Lokalen hyrs ut till företagarna Angelica Nyström för Yoga och till Johanna Åstrand för skönhetsvård.

Hon driver salongen C/o Beauty och Yogarummet ägs av Angelica Nyström. Nu har vännerna startat nya Studio Sansa med sina verksamheter under samma tak.

– Vi sprang på varandra genom en annan kollega på Yin Yoga. Sedan gick vi ut och käkade lunch, säger Angelica.

– Vi kom väl fram till under resans gång att vi trivdes ihop, ville samarbeta och skapa något större hälsocenter under samma tak, säger Johanna Åstrand.

undefined

Hon är civilingenjör men skolade om sig och startade skönhetsföretaget efter att ha drabbats av utmattningsdepression.

– Jag var sjukskriven totalt 1,5 år för min utbrändhet. Om jag kan förhindra någon annan att hamna där så gör jag det.

Det var också därför som Johanna Åstrand fördjupade sig i människors mående.

– Mycket i dag går att relatera till stress. Jag har ju själv varit på botten och tagit mig tillbaka. Jag möter ofta människor som är på väg att tippa över kanten, säger hon.

undefined
Johanna Åstrand, som driver C/o Beaty har en egen lokal där hon tar emot sina kunder. " Vi har det lite trångbott men diskussioner förs med hyresvärden om det går att få mer yta."

Johanna registrerade sitt skönhetsföretag och lyckades pricka in starten när pandemin drog igång.

– Jag valde att köra vidare men skyddade mig och kunden med munskydd och handsprit. Jag hade tur och fick en ny kundkrets med sjuksköterskor och vårdpersonal som hade problem med nackbesvär på grund av masken och hudutslag efter ansiktsskyddet. Så det var mycket massage och ansiktsbehandlingar, säger hon.

undefined
Ansiktsbehandling för både problemhy och vanlig hud erbjuder Johanna Åstrand som jobbar med ett eget skönhetsföretag.

Hennes nisch är att jobba med obalanserad hud.

– Oftast har vi en trasig hud för vi tvättar den för mycket och använder för starka produkter och tvättar bort alla goda bakterier som tar hand om oss. Jag har många kunder med problemhud.

Angelica Nyström, som är utbildad socionom, har jobbat som biståndshandläggare på socialförvaltningen i Boden, men ägnat sig åt yoga länge på fritiden.

– Jag utbildade mig först till yogalärare. Sedan har jag gått flera påbyggnadsutbildningar inom olika yogagrenar. Under tiden jag arbetade på socialförvaltningen har jag även varit delvis tjänstledig för att ha yogaklasser. När efterfrågan ökade kände jag att jag inte hann med. Då valde jag att sluta mitt jobb i maj förra året och blev egen företagare istället. Ett beslut jag aldrig ångrat, säger hon.

undefined
Lugn och ro. Yogarummer erbjuder flera sorters yogaformer. Längs fram syns ägaren Angelica Nyström.

I dag har Angelica förutom yogan även öronakupunktur, massage och workshops i mindfullness och ett samarbete med Bodens kommun vad gäller anhöriggrupper.

– Det är väldigt givande och roligt. Det är ett nytt koncept med samtalsstöd och praktiska övningar inom medveten närvaro och yoga för anhöriga som vårdar närstående i hemmet för att minska på stress och bli mer hållbar för att orka hålla i längden. Vi har fått bra respons för det.

undefined
Angelica Nyström är utbildad socionom som även under sin tid som biståndshandläggare på socialförvaltningen höll kurser i Yoga. " När efterfrågan ökade så beslöt jag att jobba i mitt företag på heltid".

De verkar veta vad de vill med sin gemensamma verksamhet men det var desto svårare att komma fram till ett bra företagsnamn.

– Vi har ju kämpat järnet för att få ihop något som står för C/o Beauty och Yogarummet, säger Johanna.

– Vi ville förmedla känslan eller atmosfären av att vara här. Sansa passar bra ihop med Studio och det känns också som ett ord för lugn och stillhet eller att man "sansar sig". Nu får vi också lägga lite krut på bättre skyltning så att folk kan hitta hit, säger Angelica.

Även en liten butiksdel med försäljning av ekologisk hudvård samt andra produkter relaterade till yoga och hälsa är en del av verksamheten.Båda ska också jobba vidare med nya digitala tjänster. 

– Vi ska satsa på föreläsningar, fokusgrupper och coachning inom hållbar hälsa. Det är viktigt hur människan mår inifrån och ut och tvärtom. Det är också en del av entreprenörskapet att ha flera ben att stå på men ändå hitta en bra helhet, säger Johanna.

Hur ser ni på konkurrensen i stan?

– Jag ser inte andra företag inom vår bransch som konkurrenter, utan som kollegor och samarbetspartners. Om jag inte har tid så kan jag skicka kunden vidare. Då visar man ändå sin vilja till att lösa kundens problem. Det är ju det vi jobbar för att ge bra service, säger Johanna Åstrand.

Företag blev Studio Sansa

Ägare: Johanna Åstrand, 47, C/o Beauty.

Ägare: Angelica Nyström, 38, Yogarummet.

Gemensamt företag: Studio Sansa.

Det bästa med att vara företagare: Man kan jobba med det man vill och styra sin tid. Sedan är det en otrolig styrka att ha en kollega att bolla ideér med. (Johanna).Har vi visioner och drömmar så finns friheten att skapa det själva. Det blir inte de strikta ramarna som det kanske finns i andra organisationer. Då kan vi direkt plocka rätt boll och jobba åt det hållet(Angelica).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!