När mannen kommit cirka 30 meter upp i luften gjorde han en högersväng och i samband med den störtade ekipaget mot marken. 41-åringen fördes med ambulans till Sunderby sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.
Vad som orsakade olyckan är ännu inte fastställt, polisen ska göra en teknisk undersökning.
- Vi har inte många detaljer, men vad vi vet så ska mannen ha lånat skärmen, berättar Anders Björklund, jourhavande förundersökningsledare.
Rutinerad
Flygningen bevakades av två personer, varav en är en mycket rutinerad paramotorflygare. Båda blev naturligtvis chockade av att se sin kamrat störta till marken.
- Det är väldigt tragiskt, säger Anders Björklund som tillägger att det i nuläget inte finns några misstankar om brott.
Licens
För att få flyga paramotor ensam måste piloten ha utbildning och en licens från skärmflygsförbundet eller paramotorförbundet. Däremot kan det förekomma ensamflygning under utbildningen.
Kent Holmgren, ordförande i Piteå flygklubb, berättar att det är väldigt ovanligt med olyckor med paramotor. När det händer beror det enligt honom oftast på vinden.
- Det kan till exempel vara en vind som trycker ner seglet så att det kollapsar. Man måste hela tiden ha kännedom om vindarna.
Rotera neråt
Om själva paramotorn stannar går det för det mesta att göra en glidlandning, men då krävs också att den har kommit upp i rätt höjd. 30 meter bedöms som relativt lågt.
- En olycka kan också bero på att det görs en för snäv sväng och maskinen börjar rotera neråt.
Det går att påpeka att Kent Holmgren inte har någon egen information om vad som kan ha orsakat olyckan i Degerbäcken på lördagskvällen. Han vill inte heller spekulera från de uppgifter som finns. Det han förmedlar till Norrbottens-Kuriren är bara de erfarenheter han har av paramotor.