De pusslar ihop sin egen släkthistoria

”Den som inte kan sin historia har ingen framtid”. Leif Björklund från Boden Överluleå Forskarförening är en av de som upptäckt tjusningen med släktforskning.

Går tillbaka i tiden. Leif Björklund och Tommy Fahlén i Boden Överluleå Forskarförenings lokaler i den anrika Råbäcksgården.

Går tillbaka i tiden. Leif Björklund och Tommy Fahlén i Boden Överluleå Forskarförenings lokaler i den anrika Råbäcksgården.

Foto: Fredrik Tano

Boden2016-01-03 20:00

På bordet i forskarföreningens lokaler nedanför Överluleå kyrka ligger en inramad affisch som ordföranden Tommy Fahlén nyligen hittat i Spanien. Släktträdet visar hur det spanska kungahuset och även kung Carl Gustaf, eller "Carlos XVI, rey de Suecia", är ättlingar till den legendariske spanska härföraren "El Cid".

– Jag tyckte den var lite rolig. Jag dubbelkollade det när jag kom hem och det verkar stämma, säger Tommy Fahlén.

Själv har han släktforskat i sex-sju år, men intresset för sin egen familjehistoria har funnits längre än så.

– Båda mina föräldrar gick bort innan jag hade fyllt fyra år, så jag visste inte så mycket om mina rötter, säger han.

Via inscannade kyrkoböcker och andra digitala register kan man relativt snabbt hitta sina släktingar i rakt nedstigande led fram till en bit in i 1700-talet, och oftast tar det inte stopp förrän runt början av 1600-talet. När det är utrett börjar det roliga, menar Tommy Fahlén.

– Det finns så mycket att vidareutveckla, och se hur de har levt. I gamla bouppteckningar har de exempelvis antecknat varenda av personens ägodelar och vilket värde de hade. Där kan man utläsa många jätteintressanta livsöden.

Leif Björklund är vice ordförande i föreningen och har forskat i sin och sin familjs släktanor i fyra år.

– Det är rätt roligt att veta sin historia, man kan lära sig mycket. Nuförtiden handlar ju mycket om genetik och jag kan exempelvis se att min familj har en historia av lungsjukdomar. Så då kanske man inte ska röka, säger han.

Tv-program som SVT:s "Vem tror du att du är?" har gjort att fler personer börjat få upp ögonen för släktforskning, och föreningen i Boden har även märkt att en del yngre personer har börjat synas i medlemsregistret.

– Det är ju bra att börja när man är ung, medan man har äldre släktingar att fråga, säger Tommy Fahlén.

Även för den som är intresserad av annat än sin egen släkt finns det saker att hämta i arkiven. I lokalen säljs böcker om nästan varenda by i anslutning till Boden, där privatpersoner gjort historiska dokument över bygdens utveckling genom åren. Ett av föreningens pågående projekt handlar om att kartlägga de som jobbade i banvaktarstugorna längs malmbanan.

– Det blir lite som ett gift, säger Tommy Fahlén. Förut kunde man sitta och lägga pussel på kvällarna och plötsligt säga "Oj, är det redan morgon?". Det här är lite av samma sak, fast du lägger ett verkligt pussel.

Föreningens tips för släktforskning

1. Börja med dina levande släktingar.

2. Fråga om allt; vad de gjorde, var de bodde, vad de pratade om.

3. Skriv ned det du får veta.

4. Gå på kurs.

5. Gå med i en förening, där får du hjälp och stöd att förkovra dig och utvecklas som släktforskare.

Medlemsskap i Boden Överluleå Forskarförening kostar 200 kronor per år och då ingår tillgång till åtta datorer med abonemmang till olika arkivtjänster. Det anordnas även studiecirklar tillsammans med vuxenutbildningar och i vår finns också möjligheten att åka på en "släktforskarkryssning" med finlandsfärja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!