De minns jazzlegendarens besök i Boden

Count Basie är en legendar inom jazzmusiken. Klart det var stort när han spelade på Björknäsparken i Boden. Det gjorde han idag för exakt 60 år sedan, den 23 augusti 1963. "Det är den största händelsen i Bodens musikhistoria".

"Totten" Dahlqvist (t v) och Åke Sundberg med Count Basies med det album, som slog mest: Atomalbumet. Basie fick en utmärkelse för detta.

"Totten" Dahlqvist (t v) och Åke Sundberg med Count Basies med det album, som slog mest: Atomalbumet. Basie fick en utmärkelse för detta.

Foto:

Boden2023-08-23 09:00

Det anser Tord "Totten" Dahlqvist och Åke Sundberg, två musikprofiler, som båda var på plats.

"Totten", som varit yrkesmusiker och även spelat jazz och dansmusik, säger:

– Det var en upplevelse. Man hade ju hört Basie på skiva. Nu fick man lyssna till bandet i verkligheten. Det var fantastiskt. Man bara gapade.

– Jag var ung,  bara 16 år och det var kanske svårt att göra en värdering av Basie som 16-åring. Men jag var jätteimponerad, säger Åke, som senare spelat både pop, dansmusik, klassiskt och jazz.

"Totten" var där för att lyssna, Åke skötte en av två strålkastare.

– Jag satt i en björk på ena sidan. En annan kille, Tom Idenstedt, satt på taket till restaurangen.

Basies besök blev en succé. Publiken kom i stora skaror. Det ska ha varit cirka 5000 besökare och det var publikrekord för Björknäsparken. NSD och Parkstyrelsen var arrangörer.

– Alla var där. Det kom folk från hela länet, säger "Totten".

Orkestern - totalt 18 man - hade först en timmes konsert på stora scenen, därefter flyttade den över till dansbanan och spelade dansmusik i tre timmar.

Vad betydde Basies besök för Boden?

– Det måste ha influerat. Det tror jag absolut, anser Åke.

Basie besökte Sverige flera gånger. 1963 hade han turné med konserter över hela landet - bland annat i Boden och Skellefteå.

Hur hamnade han i Boden?

– Det var genom en gammal musiker, som hette Jay Elwing. Han jobbade för folkparkerna och ordnade en turné med Basie.

Säkert påverkade det också att Boden hade gott rykte som musikstad. Inte minst genom Björknäsparken. Där hade tidigare etablerade band som Ambros Seelos, Harry Arnold och Arne Domnerus spelat.

Vad var Baises storhet?

Åke och "Totten" är ense:

– Hans karaktär vill vi säga och han spelade rent och enkelt. Hans musik var också svårspelad. 

Count Basie föddes i New Jersey den 21 augusti 1904. Han började spela piano i unga år och hade egen orkester från 1935 till slutet av 70-talet.

I alla år hade han kompetenta musiker i bandet. Till exempel Sonny Payne, trummor, Frank Foster, tenorsax och Freddie  Green, gitarr - alla var med i Boden.

– Payne var en riktigt vass trummis. Dessutom en showman, säger "Totten".

Basie var jazzmusiker (piano), kompositör och orkesterledare inom genrer som storband, pianoblues och även swing. Med sin orkester skapade han en ny stil inom storbandsjazzen.

– Man kan jämföra Basie med Mozart och Beethoven. Deras musik lever fortfarande efter 300 år. Det kommer Basies också att göra.

– När Basie var som störst skulle alla spela som honom och hans band. Det sker än idag, säger Åke.

Count Basie hade flera hits. Här de som ses som hans största: "One O´clock Jump, April in Paris, Jumpin´at the woodside, Splanky" och "The kid from the red bank".

Han fick många utmärkelser genom åren - bland annat flera Grammy Award för bästa dansorkester, jazzensemblealbum och instrumentala jazzalbum.

Hans största album är "The Atomic. Mr Basie", som kom ut 1958.

– "Atomalbumet" slog över hela världen. Inte minst i Sverige, säger Åke.

Basie fick också postumt presidentens frihetsmedalj 1985.

Count Basie avled den 26 april 1984, 79 år  gammal, men hans band lever fortfarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om