Kurviga glas ska sprida kroppspositivitet

Samhällseleverna målar glas med olika nakna kvinnokroppar. "Våran idé är att sprida kroppspositivitet. Vi vill förändra hur människor ser på kvinnors kroppar", säger Nova Karlsson.

Nathalie Virding, Nova Karlsson, konstnären Maud Bexelius och Madeleine Berggren med kvinnoglasen. "Vi är nöjda med både utseende på glasen och budskapet" hälsar tjejerna.

Nathalie Virding, Nova Karlsson, konstnären Maud Bexelius och Madeleine Berggren med kvinnoglasen. "Vi är nöjda med både utseende på glasen och budskapet" hälsar tjejerna.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-11-28 16:27

Hon och hennes klasskamrater Madeleine Berggren och Nathalie Virding som går tredje året på samhällsprogrammet har bildat företaget Glasitivity UF.

undefined
Nova Karlsson tycker att bilden som samhället skissat upp på kvinnokroppen är overklig.

– I dagens samhälle existerar de starka normerna hur kvinnor ska se ut, klä sig och bete sig. Bilden som samhället skissat upp känns overklig. Ett exempel är breda höfter, smal midja och stor byst och rund stuss. Det finns säkert flera hundra kriterier därute som fortsätter utvecklas varje dag. Man är vacker precis som man är och måttet på midjan och siffran på vågen har ingen betydelse, säger Nova Karlsson.

– Normerna skapar både otrygghet och osäkerhet i samhället men det bidrar också till en av de psykiska ohälsorna i dag nämligen ätstörningar. Man ska kunna vara trygg i sig själv och sin kropp, oavsett hur man ser ut, säger Madeleine Berggren.

undefined
Madeleine Berggren tycker att kvinnor ska kunna känna sig trygg i sin egen kropp.

Så att måla kvinnokroppar på glas var elevernas grundidé för sitt företag.

– Vi ville sälja stilsäkra glas med tryck av kvinnokroppar i olika storlekar för att normalisera alla kroppar och sprida kroppspositivitet. Vi trodde det skulle kunna gå att beställa färdiga tryck, men det blev för dyrt. Så då var vi tvungna att tänka om. Så vi beställde specialpennor och tänkte att vi ritar på glasen så det blir lite mer personligt, säger Nathalie Virding.

Därför kontaktade eleverna konstnären Maud Bexelius som skissade upp motiven. Det blev en normalbyggd kvinna och en kurvig kvinna.

– Jag tände direkt på idén, för tjejerna hade så fin beskrivning på projektet. Jag gjorde motiven efter deras önskemål så det är verkligen deras egen idé.

– Jag är själv en människa som är kraftig och utanför kroppsnormen som finns. Vi kvinnor ska kunna ha former. Det är jättevackert, säger Maud Bexelius.

undefined
Nathalie Virding tycker att glasprodukterna togs emot positivt när skolan höll öppet hus.

Hur tror ni glasmotiven tas emot?

– Jag tror att det kommer att tas emot bra, säger Madeleine Berggren.

– Vi hade med vårt UF-företag på skolans öppet hus nyligen. Trots att vi bara hade med en bild på glasen så fick vi ändå många beställningar, säger Nathalie Virding.

Maud hoppas att kroppsglasen kan bli ett samtalsämne vid middagsbordet.

– Jag tror att de som köper glasen gör det av en anledning, för de köper samtidigt tjejernas idé om tanken med kroppsideal. Jag tycker alla ska bära upp sin kroppsform och vara stolt, säger Maud Bexelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!