Hon finns på området med några asylsökande när Norrbottens Media hälsar på. ABF har sökt pengar av länsstyrelsen för intregrationsprojektet TIA, vilket betyder tidiga insatser asyl och har fått pengar för odling, fiske och bärplockning.
Projektet började redan förra året men i liten skala. Några deltagare kom också igång med att tillverka odlingslådor. Det stora markområde arrenderas av Sture Nordmark. Han och brodern Olof Nordmark har också hjälpt till att plöja upp området. Längst in är planterat perenna växter och buskar som vinbär, rabarber, jordgubbar och chokladmynta.
Projektet "Åter till naturen" är tänkt ska sträcka sig över en längre tid men denna del av projektet sträcker sig till sista december i år då nästa fas börjar. Koloniområdet har styckats in i olika odlingsrutor på 10 x 10 meter och 10x 20 meter.
– Deltagarna får välja hur stor odlingsruta man vill ha. Några har egna rutor medan andra är flera som odlar tillsammans, säger Jessica Almqvist Nilsson.
Afghanen Masom Hasmidi bor med fru och två barn i Boden. Han delar sin odlingslott med tre andra män. Masom sitter och rensar ogräs. Många av de grönsaker som han satt används till den populära afghaniska rätten bolani. Den är en jättestor vikt friterad pannkaka med fyllning i.
– Vi har satt potatis, sallad, och vitlök. Vitlöken är satt på våren så vi får se hur stor den blir till hösten. Jag har varit här och vattnat nästan varje dag och är här mest på kvällen, säger han.
Farid Ahmadi, som har med sig dottern Kristma,5, klipper gräs för att hålla snyggt mellan hans och Hasmadin Zahadis gemensamma större odlingslott. Männen märkte att tomaterna och gurkorna behövde mer skydd så det är byggt ett provisoriskt växthus runt plantorna.
– Vi delar lott. Vi hade själv mycket äppelträd hemma i Afghanistan. Jag tycker om att odla. Här har vi broccoli, vitkål och även vattenmelon och mycket annat, säger Hasmadin.
Syriern Thaeer Naeem, håller tillsammans med några andra män till på den andra delen av odlingsfältet.
– Jag brukar hjälpa de andra som kommer hit och fungerar lite som inspiratör. Vi hade ett jättebra klimat i hemlandet där familjen hade äppelträd och grönsaker. Både jag och min familj är jätteintresserad av odling. Sojabönor har jag prövat odla. Det är inte så vanligt men det verkar funka, säger han.
På hans odlingslotter som delas med andra finns potatis, sallad, rädisor, krasse och zucchini.
Tanken också med projektet är även att visa hur man planterar uppe i norr för det är ju lite grand annorlunda jämfört med hur man odlar i Afghanistan eller något annat land.
– Det hade varit jättetrevligt om man planterar äppelträd här också. Vi hoppas att det här odlingsprojektet kan bli bestående. Det är också många svenskar hit och frågar om vi hyr ut odlingslotter. Men vi har inte kommit till det stadiet, men vi vet inte vad som händer de närmaste åren, säger Jessica Almqvist Nilsson.
Själv har hon lärt sig mycket som hon inte vetat om tidigare när det gäller olika plantor.
– Jag ser att vi kan sätta mer häruppe än vad jag tidigare trodde, säger Jessica Almqvist Nilsson.