De lämnade Bologna – öppnar pastaställe i Boden

De bytte Bologna mot Boden. Nu ska Simonetta och Roberto Barbieri ta den italienska traditionen till Norrbotten och tillverka äkta hemgjord pasta.

Simonetta och Roberto Barbieri lämnade livet i Bologna, norra Italien. Nu satsar de på att tillverka hemmagjord pasta i Boden.

Simonetta och Roberto Barbieri lämnade livet i Bologna, norra Italien. Nu satsar de på att tillverka hemmagjord pasta i Boden.

Foto: Jessica Tervaniemi

Boden2017-11-03 10:32

Paret Barbieri var trötta på livet hemma i Bologna i norra Italien, med jobb tolv timmar om dagen. Simonetta jobbade inom logistikbranschen, Roberto på ett handelsföretag. Så bestämde de sig, det var dags att bryta upp.

– I Italien levde vi för att jobba. Nu vill vi jobba för att leva, säger Simonetta Barbieri.

Efter en semester uppe i norra Sverige föll valet på just Norrbotten. 2015 gick flytten, samma år registrerade de sitt företag och saker började falla på plats. Paret är nu i startgroparna för att dra igång sin nya verksamhet, Ibolognesi.

I källaren hemma i huset i Sanden har de byggt ett tillagningskök, där de ska tillverka hemgjord färsk pasta på italienskt vis.

Både restauranger och privatpersoner kommer att kunna beställa pastan från Ibolognesi. Två dagars framförhållning behövs dock för att Roberto och Simonetta ska kunna erbjuda färska råvaror.

– Vi har ett speciellt mjöl som är typiskt för italiensk pasta. Det är inte som vanligt vetemjöl utan grövre. Alla andra produkter vi använder är lokala, som kött och andra råvaror. Vi tycker om att kunna använda produkter härifrån Norrbotten, säger Simonetta Barbieri.

För bara några veckor sedan kom kassavågen och kortregistreringen på plats. Paret ser nu fram emot att komma igång med sin nya satsning.

– Vi är stolta och glada över vårt val att flytta hit. Det var inte ett lätt beslut men nu trivs vi här, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om