På fredag den 12 maj blir det urpremiär på storduk på Saga.
– Det blir en fantastisk upplevelse, säger Lotta Lennartsdotter.
Kulturskolan kontaktade henne och frågade om hon ville göra film inom ramen för skapande skola, vilket hon gärna ville.
Varför?– Jag tycker det är jätteviktigt att barn får lära sig hur film blir till i och med att de matas med film dagligen. Det är viktigt att veta hur man gör film; vad som finns med på film och vad som inte syns. Man måste kunna bildanalysera redan som liten i dag. Det har med källkritik att göra, att man måste förstå vad man får informationen ifrån och hur den uppstår. Film är så direkt och kan vara manipulativ. Då gäller det att veta att allt det man ser är inte sant precis som allt det man läser eller hör inte är sant.
Sedan tycker hon att det är viktigt att barn får skapa själva och vara med i hela processen.
– Prästholmsskolan jobbar sedan tidigare med temat hjältar. Det här projektet är ett integrationsprojekt med förskoleklass, årskurs ett och särskolan, som jobbar tillsammans och bildar grupper, säger Lotta Lennartsdotter.
När hon kom in bestämde de att fortsätta jobba med temat hjältar och att varje grupp skulle göra var sin trailer. De är tolv grupper. Lotta Lennartsdotter satte igång projektet genom att berätta hur man gör en trailer och vad film är.
– Jag gick igenom lite enklare bildutsnitt och vinklar. Vi pratade också om bildmanus. Sedan fick de egenarbete. Varje grupp har haft sin lärare som varit med och fångat upp barnens idéer.
Viktoria Hansson, pedagog på särskolan, tycker att det har varit bra att de samarbetat och gjort något tillsammans över klassgränserna.
– De hade mycket fantasi och har ändå lyckats bli eniga om en gemensam historia.
Eleverna har fått skriva manus och rita bildmanus. Sedan filmade grupperna sin historia under ledning av Lotta Lennartsdotter utifrån manus. De gör hela projektet med paddor, som de lånat från Filmpool Nord. Dagen när Norrbottensmedia hälsar på har en grupp börjat redigera och klipper ihop trailern till sin film Superhjältarna. Ivan Degerlund som gestaltar Dark Ninja gör något som inte är så bra. Då kommer Tilde, spelade av Ania Kristoffersson, och blir skolgårdens hjälpte när hon ingriper. För i det här gänget är man kompisar med lite olika talanger. Och det är ju så, att även om man kanske gjort något som är mindre bra så kan alla bli vänner igen - för tillsammans är man ju bara bäst.
Elevern i gruppen tycker att det har varit roligt. Aina gillade att hjula. Ivan säger att det är jättebra musik och roligt att rita bildmanus. Thomas Wallgren, som är Messi, tycker att var roligt att agera. Elin Modig ger projektet högsta betyg - hon tycker allt har varit bra.
– Men det var jobbigt att sitta still, säger Aina Kristoffersson.
Viktoria Hansson tycker det har varit betydelsefullt att det kommit en kunnig person, ett proffs på film.
– Jag har fått lära mig mer och får tankar om hur man kan jobba med film i framtiden, säger Viktoria Hansson.
– Idén är också att både pedagoger och elever ska bli intresserade av att göra mer film och kunna göra film själva på Ipads, säger Lotta Lennartsdotter.
Det är ett av hennes syften, men hon ville också att de skulle få se på bio. Hon älskar själv att gå på bio och vill gärna förmedla den känslan.
I samband med urpremiären på Saga ska eleverna också få se filmen Pirret, som handlar om en flicka som kan flyga. Manusförfattaren Marianne Strand kommer till Boden i samband med det här. Hon kommer att ge grupperna feedback och ställa frågor. Sedan ska hon berätta för dem hur hon tänkte och kommer att besvara elevernas frågor.
– Jag tycker att samtalet kring filmen är lika viktigt som filmen. Det är där vi vuxna ofta brister att vi inte tar oss tid att prata om filmen efteråt. Det är jätteroligt att dela med sig av sina tankar och funderingar. Man blir väldigt upprymd av en film, säger Lotta Lennartsdotter, som framhåller läraren i årskurs ett, Gun Vikström, som har hållit i all logistik kring projektet och fått det att fungera.