De går mot strömmen – utbildar sig till lärare

Emma Enberg, 28, och Agnes Edelsvärd, 20, går mot strömmen och utbildar sig till högstadielärare. Ett jobb som få väljer idag. Båda har jobbat på Stureskolan, vilket haft avgörande betydelse för deras yrkesval.

Emma Enberg jobbade sida vid sida med läraren Elena Magnusson i förberedelseklassen för nyanlända elever. "Jag kände att det var riktigt roligt och bestämde mig för att utbilda mig. Elena var en stor inspiration."

Emma Enberg jobbade sida vid sida med läraren Elena Magnusson i förberedelseklassen för nyanlända elever. "Jag kände att det var riktigt roligt och bestämde mig för att utbilda mig. Elena var en stor inspiration."

Foto: Lena Tegström

Boden2023-01-29 19:15

Vi har berättat att det är brist inom alla yrkeskategorier i för-, grund- och gymnasieskolan i Boden och landet. I en tid när allt färre utbildar sig till lärare är det särskilt utmanande att hitta behöriga högstadielärare.

undefined
Agnes Edelsvärd har jobbat ett år på Stureskolan. Även om läraryrket alltid känts självklart ville hon försäkra sig om att hon gjorde rätt val.

Agnes Edelsvärd utbildar sig dock till ämneslärare och planen är att undervisa på högstadiet. Hon går den lite längre utbildningen med inriktning mot gymnasiet, som även ger behörighet till högstadiet.

– Det har alltid känts rätt och jag tycker om ungdomar i högstadieåldern. Det är viktiga och händelserika år. Det är då man har chansen att ha ett positivt inflytande, kunna inspirera och motivera dem.

Hon har tre ingångar till yrket. Hennes mamma är högstadielärare, hon har sedan sina tidiga tonår varit idrottsledare och själv alltid tyckt om skolan. Hon har alltid haft lätt för sig och hjälpt klasskamrater.

Emma Enbergs väg till läraryrket är kurvigare, men även hon har en ingång via idrotten. Som tonåring sommarjobbade hon som handbollstränare.

– Jag fattade tycke för att vara ledare.

Efter att hon gick ut skolan prövade hon på att jobba med flera olika saker, bland annat gjorde hon praktik på lågstadiet och blev inspirerad av lärarna där. Så när det dök upp en jobbannons som resurs på Stureskolan sökte hon och fick det.

undefined
Förutom ledarskapet och den personliga utvecklingen lockas Emma Enberg av möjligheten att leda ungdomar rätt i livet och peppa dem, att våga testa nya vägar. "Allt behöver inte vara spikrakt."

Emma Enberg jobbade sida vid sida med läraren Elena Magnusson i förberedelseklassen för nyanlända elever. Hon hade stort ansvar för lektionerna och elevernas utveckling.

– Jag kände att det var riktigt roligt och bestämde mig för att utbilda mig. Elena var en stor inspiration.

Agnes Edelsvärd har också jobbat ett år på Stureskolan. Det var efter gymnasiet. Hon var skoltrött och även om läraryrket alltid känts självklart ville hon försäkra sig om att hon gjorde rätt val.

– Jag arbetade som elevassistent och trivdes väldigt bra, särskilt att vara så nära ungdomarna och att få ta del av deras tankar och känslor.

Även hon har testat andra branscher såsom restaurang, men när hennes anställningstid gick ut på Sture och hon erbjöds andra jobb inom skolan bestämde hon sig för att inte vänta längre med studierna och flyttade till Uppsala. Hon går andra terminen och läser till ämneslärare i svenska och religion, vilket på högstadiet innebär att hon förutom språk kommer undervisa i samhällsorientering.

Förutom ledarskapet och den personliga utvecklingen lockas Emma Enberg av möjligheten att leda ungdomar rätt i livet och peppa dem, att våga testa nya vägar.

– Allt behöver inte vara spikrakt.

Hon har själv följt sina drömmar för stunden. Ett tag älskade hon att köra bil och utbildade sig då till taxiförare. Emma har också alltid gillat djur och jobbade med det ett tag. Nu utbildar hon sig till ämneslärare i bild och svenska som andraspråk på högstadiet.

– Bild har varit med mig hela livet och när jag var liten ville jag bli konstnär. Jag tänker, att om jag får vara kreativ och hjälpa andra att vara det också så får jag en del av min barndomsdröm, fast på ett annat sätt.

undefined
Emma Enberg utbildar sig till ämneslärare i bild och svenska som andra språk på högstadiet. "Bild har varit med mig hela livet och när jag var liten ville jag bli konstnär. Jag tänker, att om jag får vara kreativ och hjälpa andra att vara det så får jag en del av min barndomsdröm, fast på ett annat sätt."

Utbildningen är fyra år. Hon går det andra och studerar på distans vid Högskolan Dalarna. Hon har gjort sin första praktik, verksamhetsförlagd utbildning, på en friskola i Boden. Andra omgången blir först nästa vårtermin.

Emma Enberg anser, att hon i utbildningen har haft nytta av att redan ha jobbat i skolans värld. När kurslitteraturen och lärarna på högskolan förmedlar en sak försöker hon tänka ett steg längre kopplat till hur det kan te sig i verkligheten.

– Vad gör jag exempelvis om elever inte vill göra uppgiften de får av mig?

När hon jobbade på Stureskolan använde hon sånger, memory och teckning som verktyg för att stimulera inlärningen av det svenska språket och göra den roligare.

– Jag upplevde att kunskapen då satte sig snabbare. Jag tror att vi som lärare måste kunna erbjuda eleverna olika alternativ till inlärning så att de hittar sitt eget sätt; hur de lär sig bäst, säger Emma Enberg.

Både hon och Agnes Edelsvärd bedömer att en förklaring till, att allt färre vill bli lärare och framför allt högstadielärare, beror på en alltför ensidig rapportering i median om skolan. Ofta speglar den det negativa och en verksamhet i kris.

– Det finns så mycket positivt och jag har valt det här yrket för att det är så roligt. Dessutom utvecklas man själv och får lära sig mycket av att jobba med ungdomar. Vi lär varandra saker hela tiden, så yrket känns givande för mig av flera olika anledningar, säger Emma Enberg och framhåller kontakten med eleverna i en brytningstid i livet då det händer mycket.

undefined
Emma Enberg anser, att hon i utbildningen har haft nytta av att redan ha jobbat i skolans värld. När kurslitteraturen och lärarna på högskolan förmedlar en sak försöker hon tänka ett steg längre kopplat till hur det kan te sig i verkligheten.

– Det kan vara en jobbig ålder, men jag tycker att den svartmålas. Generellt utmålas också högstadiet negativt i media, att det är stökigt och stor personalbrist. Lärarlönerna är dessutom lägre på högstadiet än i gymnasiet, säger Agnes Edelsvärd och tillägger, att lärare på högstadiet har en mer fostrande roll. På gymnasiet är det mer valfritt hur mycket man väljer att engagera sig i eleverna utöver studierna.

Hon upplever att jobbet är väldigt dynamiskt och framhåller det positiva med, att ingen dag är den andra lik.

– I rollen som lärare kan man ledsaga ungdomarna och samtidigt utveckla sig själv. Det finns också en stor sammanhållning kollegor emellan. Skolan är en grundpelare i hela samhället och man tar del av det genom att forma framtidens medborgare. Det är ett viktigt jobb.

Vikande trend

Den senaste statistiken i samband med första valet till högre utbildning vårterminen 2023 visar att antalet sökande till en eller flera ämneslärarutbildningar var 20 procent färre till inriktningen mot årskurs sju-nio jämfört med vårterminen 2022.

Antalet förstahandssökande och även antalet behöriga sökande till de olika inriktningar följer i stort samma trender som antalet sökande totalt. Likaså antalet antagna till ämneslärarutbildningar mot högstadieinriktningen, men på en mycket lägre nivå.

Karta: Stureskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!