Jobb mot ensamhet räddar liv: "Bra snurr på verksamhet"

Ensamhet som inte är självvald bidrar till dåligt mående och kan leda till en för tidig död. SKPF avdelning 220 i Boden arbetar för att bryta isoleringen. "Mening att sätta guldkant på tillvaron", säger Hans B Nilsson, ordförande.

Eila Hämäläinen, Ragne Holmström, Siv Nilsson, Hans B Nilsson, Majden Karlberg, Suman Sharma och Håkan Nilsson på SKPF avdelning 220.

Eila Hämäläinen, Ragne Holmström, Siv Nilsson, Hans B Nilsson, Majden Karlberg, Suman Sharma och Håkan Nilsson på SKPF avdelning 220.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-11-24 19:00

WHO, Världshälsoorganisationen, inrättar en global kommission mot ensamhet, eftersom det är ett samhällsproblem med stora och allvarliga konsekvenser.

SKPF avdelning 220 fick inte hela summan de ansökt om till sitt projekt att motverka ofrivillig ensamhet, men Socialstyrelsen beviljade 131 000 kronor.

– Vi blev jätteglada, säger Hans B Nilsson.

De tillsatte en projektgrupp och Socialstyrelsen har en vägledning hur man kan jobba med ofrivillig ensamhet och isolering.

– Vi har satsat på att besöka de som sitter ensamma och matlagningskurs för män, säger Hans B Nilsson.

Det visade sig dock inte helt lätt att hitta ett passande kök.

– Vi beslutade oss för att köpa en kurs av köksmästaren på Peetgården, Joachim Palmgren. Åtta män anmälde sig och de var väldigt glada när vi kunde starta den. Jag har pratat med några och de är jättenöjda, säger Maiden Karlberg.

De lagar mat och äter tillsammans. Ragne Holmström har exempelvis lärt sig laga raggmunk, grillad kyckling och pannbiffar.

De har även dagträffar med olika teman valda utifrån deltagarnas önskemål. På första träffen kom elva. Därefter har antalet ökat för varje träff.

– Vi talade då också om att man kunde ta med sig en vän, som behövde stöd för att komma ut, säger Siv Nilsson, som är frivilligledare i besöksverksamheten.

De har annonserat efter besökare och fått in 15 nya, som de introducerat och utbildat.

– Aldrig förut har vi fått så många nya på en gång och det är jätteroligt. Många hör också av sig och vill få besök. De klagar på att hemtjänsten har så bråttom, att de inte hinner mer än in och ut. De vill gärna att det kommer någon som har tid att sätta sig ned och prata eller göra trevliga saker ihop, säger Siv Nilsson.

Siv Nilsson påpekar, att man inte behöver vara medlem för att få besök.

– Utifrån vad den enskilde önskar försöker vi hitta personer som matchar varandra och trivs ihop. Så nu är det jättebra snurr på den här verksamheten.

Som ett led att väcka intresse för besöksverksamheten ordnade SKPF på förekommen anledning att se stadsomvandlingen en lokal tur med Geyton Gröhn som guide. 20 platser var vikta för besökare och de som tar emot besök.

De har även berättat för primärvården och kommunens biståndsenhet i Boden om projektet för att de ska sprida informationen vidare.

Nu planerar projektgruppen nya aktiviteter framöver.

Karta: Drottninggatan 21E
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!