Dammen i Ljuså nära att brista

Dammen i Ljuså var nära att undermineras av det höga vattentrycket.Natten mot lördagen larmades räddningstjänsten.Under helgen har Bodens energi AB förstärkt dammen.- Läget är nu under kontroll, säger projektledare Stig Kenttä vid Beab.

RÖRET AVSTÄNGT. Till vänster på bild syns det rör som nu byts ut. Under tiden arbetet utförs rinner inget vatten genom röret. Längre ner syns själva kraftstationen i Ljuså.

RÖRET AVSTÄNGT. Till vänster på bild syns det rör som nu byts ut. Under tiden arbetet utförs rinner inget vatten genom röret. Längre ner syns själva kraftstationen i Ljuså.

Foto:

BODEN2007-05-14 01:10

Det var vid midnatt natten mot lördagen som personal vid Beab slog larm om att allt inte stod rätt till vid dammen i Ljuså, cirka två mil norr om Boden.

Sedan ett par månader tillbaka arbetar Beab och underentreprenörer med att byta ut ett cirka 200 meter långt tubrör som går från dammen och ner till turbinerna vid själva kraftstationen. Under tiden arbetet utförs rinner inget vatten genom röret.

Håller koll
- När vårfloden nu satt igång är det mycket vatten och då tappar vi ut vatten från dammen via utskovsluckor. Vattnet har spolat undan jordmassorna under de cementvingar som går ut från dammkroppen. Det har i sin tur underminerat på ett ställe vid sidan om själva cementkroppen, berättar Stig Kenttä, projektledare vid Beab.

Under vårfloden åker personal från Beab runt och håller koll på dammarna och vattennivåerna med jämna mellanrum. Det var vid en sådan inspektion som en hålighet vid sidan av cementvingen upptäcktes.

Hade börjat rasa
- Killen som inspekterade dammen vid 23.30-tiden i fredags natt upptäckte att något inte stämde. Det hade börjat rasa jordmassor. Jag fick larmet och skyndade mig till Ljuså. På väg dit larmade jag även räddningstjänsten så att de skulle vara beredda. När jag kom fram såg jag att det var underminerat och vi var tvungna att försöka säkra dammen och återställa jordmassorna och stora stenar. Jag fick också tag på en geotekniker som gav oss råd hur vi skulle göra.

Enligt Stig Kenttä har Beab nu situationen under kontroll. Under helgen jobbades det för fullt med att säkra dammen och markområdet intill dammen. Arbetet pågick även nattetid.

Vad skulle hända vid ett dammhaveri?

- Kvarnträsket, som är närmast Ljuså, hade tömts på vatten och vi hade fått en vattenhöjning i Buddbyträsket på 40 till 50 centimeter. Men det skulle inte påverka några hus i området. Vi har tre kraftstationer: Ljuså, Forsbacken och Hollsvattnet där vi har den stora dammen.

Räddningstjänsten fick i helgen i uppdrag att se över de haveriplaner som finns för Ljusådammen.

Dammen i Ljuså är gammal och Beab ska nu analysera och utreda helgens incident.

Är det dags att bygga en ny damm?

- Vi ska ha ett möte snart och göra en djupanalys. När något sådant här händer får man en tankeställare och vi ska givetvis titta igenom det här. Det vi gör nu i helgen är provisoriskt, säger Stig Kenttä.

Dammen i Ljuså genererar fyra miljoner kilowattimmar per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om