Claes Nordmark: "Att vara kommunalråd är ingen enmansteater"

Det är väljarna som avgör om Claes Nordmark blir Bodens nästa kommunalråd. "Om jag får bodensarnas förtroende kommer jag att ägna kraft åt fler jobb till Boden, det är grunden för kommunens utveckling. Vi ska ha en bättre skola och äldreomsorg och ett ännu mer aktivt kultur- och idrottsliv."

Nätverk. Claes Nordmark siktar på att bli Bodens nästa kommunalråd. Kombinationen av att han är djupt rotad i kommunen, hans erfarenheter från högsta politiska nivå och ett stort nätverk tror han kan vara en fördel i rollen som kommunalråd.

Nätverk. Claes Nordmark siktar på att bli Bodens nästa kommunalråd. Kombinationen av att han är djupt rotad i kommunen, hans erfarenheter från högsta politiska nivå och ett stort nätverk tror han kan vara en fördel i rollen som kommunalråd.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

BODEN2018-02-27 18:44

Så inleder han sitt svar på frågan varför just han blir det bästa kommunalrådet för Boden?

På måndag kväll fastställde socialdemorkaterna sin lista till kommunvalet. Första namn blev Claes Nordmark, idag politiskt sakkunnig åt Sven-Erik Bucht på Näringsdepartementet. Här svarar han på några viktiga frågor om Bodens framtid.

– Skolan är inte dålig idag. Boden har klättrat i skolrakningen, men tappat i andra frågor på slutet. Jag vill att Boden ska vara en attraktiv kommun både för dem som bor här och för dem som vill flytta hit. Jag tror att det är väldigt viktigt med signalen att vi har en bra skola för dem som har barn och dem som tänker skaffa barn. Det går åt rätt håll och jag tycker att vi ska fortsätta det arbetet så att vi kan attrahera ännu fler bra lärare. Har man bra personal har man en bra välfärd.

Kombinationen av att han är djupt rotad i kommunen, Claes Nordmark är minst elfte generationens bodensare, hans erfarenheter från högsta politiska nivå och ett stort nätverk tror han kan vara en fördel i rollen som kommunalråd.

Han påpekar att politik är ett lagspel, ingen enmansteater.

–  Som kommunalråd är man lagledare. Man måste som politiker ha stora öron för att det ska bli bra. Som politiker är man en del i laget. Jag känner mig väldigt ödmjuk och hedrad att ha fått partimedlemmarnas förtroende och ser fram emot en spännande valrörelse.

Vad är din inställning till privata alternativ i välfärden?

– Kärnverksamheten i välfärden ska vara offentlig och skattekronorna ska i första hand användas till att förbättra verksamheten, inte till vinstjakt. Vi har många seriösa lokala företag både inom skola, vård och omsorg och de tillför ett viktigt värde.

Hur ska kommunen få in alla nyanlända i samhället?

– Integrationen måste tas på största allvar och den måste bli bättre både lokalt och nationellt. Den första tiden är avgörande för att den enskilde snabbt ska komma ut i egen försörjning och bli integrerad. Nyckeln in i samhället är att lära sig svenska och att få ett jobb och alla som kan jobba ska jobba. I Boden har vi fått mycket pengar till integration och gjort många insatser, men jag tror vi kan ännu bättre. Vi kan bli vassare på samordningen av insatserna och en viktig kugge i det arbetet är Integrationsrådet. Det är jättebra, men samordningen där är inte riktigt lika bra som den skulle kunna vara. Där kan arbetet bli mycket bättre och skulle kunna bli en starkare sammanhållande kraft. Jag tror även att nya Jobbcenter i gallerian kan bli en bra samlingspunkt där fler snabbare kommer in i individpassad utbildning och jobb.

Hur ska du lösa bostadsbristen?

– Vi måste se fler byggkranar i Boden. Det ledarskap som kommunen ska uppvisa måste vara tydligare och mer genomarbetat. Privata byggherrar ser ofta på om det offentliga själv bygger något i kommunen. Byggs det så är det en signal att det offentliga tro på sin kommun. Då vågar de privata också ta risken och bygga. Om inte Bodenbo bygger så kanske kommunen själv ska göra det för att få fart på byggandet. Nu ska Bodenbo bygga mindre lägenheter och det applåderar jag. Det är ju hopplöst i fall det kommer hit människor som gillar Boden, men som inte har någonstans att bo. Wiksténs har tagit ett stort ansvar, men vi behöver fler som gör det. Nu ska det byggas på tomten intill Panelen. Detaljplanen för Enen har överklagats ett par gånger. I en liten kommun måste man ha en bra dialog med dem som bor nära där det ska byggas. Det kanske man inte alltid har haft. Vi måste prata med varandra. Det kan bli bättre.

Hur ska du lösa bristen på äldreboendeplatser i kommunen?

– Alla Bodensare ska kunna känna sig trygga i att välfärden går att lita på när man blir äldre. Jag har nyligen besökt äldreboendena Ågården och Åcenter i stan samt Edestrand i Harads och träffat personal och äldre. Det behövs fler äldreboendeplatser, inte minst i kommunal regi, och det måste vi se över den närmsta tiden så att alla som behöver får plats.

Vill du bygga ett nytt sportcentrum vid Boden Arena?

– Boden har alltid varit en stor och stolt idrotts- och kulturkommun och ska så förbli. Jag kommer från en idrottsfamilj och är fostrad i idrottsrörelsen, bland annat med fotboll i BBK och hockey i BIK. Idrotten betyder oerhört mycket både för våra unga tjejer och killar och för oss vuxna bodensare. Området vid Boden Arena har stora utvecklingsmöjligheter men det saknas ett rejält och samlat grepp om hur, när och i vilken ordning som idrottsanläggningarna behöver rustas upp. Vi måste först av allt skaffa oss ett samlat underlag så att vi kan fatta rätt beslut.

Claes Nordmarks CV Socialdemokraternas fullmäktigelista Socialdemokraternas fullmäktigelista

Claes Nordmark är politiskt sakkunnig åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på näringsdepartementet.

I Sundbybergs kommun har han suttit i kommunfullmäktige, stadsbyggnadsnämnden och äldrenämnden.

Han har varit politisk sekreterare i riksdagen åt Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Nordmark har varit politisk sekreterare i Stockholms läns landsting för socialdemokraterna och även partiets kommunikationsombudsman i Stockholms län.

Han var också en tid biträdande internationell sekreterare på socialdemokraternas partistyrelse under Ann Linde, som nu är EU- och handelsminister.

Listan består av totalt 68 namn. De första 20 är:

1. Claes Nordmark, 41

2. Sara Bruun, 48

3. Johan Lund, 41

4. Béatrice Öman, 51

5. Glenn Blom, 68

6. Evelina Harr, 28

7. Stefan Mella, 40

8. Margith Hannu-Dyrander, 63

9. Arne Pettersson, 72

10. Lena Goldkuhl, 51

11. Robert Andersson, 41

12. Anna-Karin Nylund, 52

13. Mikael Midbjer, 51

14. Evelina Edenbrink, 35

15. Kurt Pettersson, 70

16. Eivy Blomdahl, 71

17. Lars Nilsson, 72

18. Béatrice Jarblad, 44

19. Emil Norén, 22

20. Ann-Charlott Kassberg, 52

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om