Studerar till byggnadsingenjör men riskerar att utvisas

Hon utbildar sig till byggnadsingenjör till en stekhet byggmarknad i Norrbotten, men efter den 4 mars nästa år kan hon, som den enda i familjen, komma att utvisas till Ukraina. Trots att hon sedan tidiga tonåren bott med sin familj i Boden.

Margarita Shamdin vill i framtiden arbeta som projektör. Projektören arbetar tillsammans med arkitekten och ritar och konstruerar byggnaderna.

Margarita Shamdin vill i framtiden arbeta som projektör. Projektören arbetar tillsammans med arkitekten och ritar och konstruerar byggnaderna.

Foto: Reino Jillker

Boden2022-09-25 18:00

Margarita Shamdin är 23 år och studerar till byggnadsingenjör. Om två år är hon klar, är det tänkt. Sedan hoppas hon kunna börja arbeta som byggprojektör på en expanderande byggmarknad i Norrbotten.

– En av anledningarna till att jag valde byggbranschen var att det är en stor arbetskraftsbrist inom byggsektorn, så jag kan säkert hitta ett jobb och därmed få stanna i Sverige, säger Margarita Shamdin.

I och med den pågående industrialiseringen i norra Sverige så är efterfrågan på bland annat bostäder mycket stor och det kräver mer byggande. Enligt Byggföretagen kommer byggbehovet i norra Sverige de kommande 20 åren att vara fördubblat. 

– Vi har en mycket stor brist på kompetenser inom bygg- och anläggningsbranshen. Vi är redan idag alldeles för få för de jobb vi gör, säger Erik Ranängen från Byggföretagen Norrbotten.

Redan idag kommer många inom branschen från andra länder. 

– Norrbotten är nummer fyra och Västerbotten nummer fem i antalet utstationerade, efter Stockholm, Göteborg och Malmö. Så redan idag behöver vi förstärka våra resurser med folk utifrån, säger han.

För Margarita Shamdin är dock framtiden mer osäker än tidigare. Utan personnummer kan hon inte uppfylla sin dröm från gymnasietiden i Boden – att utbilda sig till arkitekt vid universitetet. Hon fick dock veta att hon kunde söka till NBI/Handelsakademins yrkeshögskoleutbildning, Byggnadsingenjör digitalt byggande, där hon nu går.

– Jag vill studera i Sverige för jag kan svenska. Jag kan systemet efter att ha gått gymnasiet här och så har jag betygen härifrån, säger hon.

Det var 2014 som Margarita Shamdin kom till Sverige med sina föräldrar och sin lillebror. Ryssland hade olagligt annekterat Krim och oroligheterna ökade i Luhanskområdet där de bodde. Sjutton år gammal började hon teknikprogrammet på gymnasiet i Boden. Några månader före examen fick hon besked av Migrationsverket att hon, som enda familjemedlem, måste återvända efter examen.

– Det var jobbigt. Först var det jobbigt att avsluta gymnasiet, men jag tvingade mig själv att avsluta med bra betyg, säger hon.

Margarita Shamdin återvände till Ukraina och bodde hos en morbror under tiden hon ansökte om anhöriginvandring. 

– Efter ett och ett halvt års väntan trodde jag att det snart skulle bli klart, men då blev det oroligt och alla började prata om att kriget kunde bryta ut. Mina föräldrar var jätteoroliga och sa att jag skulle åka till Sverige. När jag kom hit bröt kriget ut, säger hon.

Men att Margarita Shamdin åkte till Sverige gjorde att Migrationsverket avslutade hennes ärende då hon inte kan ansöka om anhöriginvandring från Sverige. Då ansökte och fick hon ett tidsbegränsat uppehållstillstånd till och med den 4 mars 2023, enligt EU:s massflyktsdirektiv.

– Jag hoppas jag får gå klart utbildningen. I framtiden hoppas jag att jag jobbar på ett kontor där jag leder mina egna projekt. Sedan vill jag ha mitt eget företag där jag är vd och styr upp alla processer, säger hon.

Om du inte får stanna i Sverige så kommer det väl att finnas mycket att bygga upp i Ukraina också?

– Jo, det tror jag, men då hela min familj är här så vill jag vara här. Sedan kan jag redan svenska språket och det är det brist på personal, så det skulle vara lättare att smälta in i branschen här, säger Margarita Shamdin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!