Till Svartbygårdens ideella öppna förskola på tisdagsförmiddagarna kommer mammor och pappor från hela stan med sina barn för att fika tillsammans och delta i sångstund.
– Jag har varit här med mina äldre barn också. Det betyder jättemycket. Barnen interagerar med varandra och så får jag träffa andra föräldrar som man kan ha kontakt med under hela barnen uppväxt, säger Madelen Appelgren som är här idag med dottern Freja, sju månader.
Förstagångsmamman Ellinor Morén instämmer.
– Björn blir väldigt glad när vi kommer hit. Barnen lär sig av varandra och själv tycker jag också det är trevligt att få träffa andra föräldrar.
Att kommunen inte har någon öppen förskola tycker de är märkligt.
– Det är synd att man inte prioriterar det. Det borde vara en självklarhet, säger Madelen Appelgren.
2012 försvann den sista kommunala öppna förskolan i Boden, men av och till har det diskuterats om det var ett överilat beslut att stänga.
2019 kom frågan om en öppen verksamhet för föräldrar och barn upp på dagordningen, men nu som en familjecentral med flera funktioner i samarbete med socialförvaltningen och Region Norrbotten.
Vid samma tid gick 160 föräldrar samman i en Facebook-grupp för att kämpa för en öppen förskola.
En utredning startades, men fem år senare är det ingen som vet vad som hände med den utredningen.
Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, menar att samhället har förändrats mycket sedan den tid då det fanns flera öppna förskolor i Boden.
– Nyttjandet av den ordinarie förskolan har ökat från 78 procent till 92 procent, det är en pedagogisk verksamhet och arbetslösheten är väldigt låg jämfört med då, så det är faktorer som spelar in. De som pratar varmt och anekdotiskt om hur det var på öppna förskolan förr var ju ofta barnlediga med flera barn och hade valt att inte ha dem i förskola, säger han.
I dag när Boden kämpar för att bereda förskoleplats åt alla och hålla nere storleken på barngrupperna så ser han ingen möjlighet att kommunen skulle satsa på en öppen förskola i egen regi. Från regionen har han inte hört något mer.
– Det verkar inte vara någon som driver det här över huvud taget.
Men i Norra Svartbyn träffas föräldrarna ändå. Öppna förskola startades för tre år sedan på initiativ av Ingela Ögren Weinmar, pensionär i byn.
– Det fanns väldigt mycket småbarn här och jag tycker det är viktigt att byn lever. Jag gick själv på öppna förskolan när jag var föräldraledig, barnen fick leka och man kunde prata med de andra föräldrarna småbarnslivet, sömn och mat och sådant som var aktuellt då.
Intresseföreningen i byn stöttade så att de fick hålla till i Svartbygården och hon kontaktade Eva Stenberg, pensionerad förskollärare, som kan spela gitarr och hålla i sångstunder.
– Det är jättehärligt att komma hit. Jag har jobbat som förskollärare i 40 år och hållit på med musik hela tiden, så det är roligt att fortsätta, säger Eva Stenberg.
Ryktet spred sig snart långt utanför byn.
– Det kommer folk från hela kommunen, så man märker att det finns ett behov, säger Ingela Ögren Weinmar.
Oftast brukar det vara mellan sju och tio barn med sina föräldrar, både mammor och pappor.
Eva Stenberg tar fram gitarren och spelar "I ett hus vid skogens slut".
I detsamma börjar barnen jollra och de får också prova att testa rytminstrumenten.
– Björn tycker mycket om sång, säger Ellinor Morén leende.