Efter ett möte mellan föräldrar och Björns Svarte har också Svartbjörnsbyns idrottsförening och Buddbyns idrottsförening fått lämna synpunkter. Enligt utredningen är Buddbyn inte medräknad i Perbackens upptagningsområde, vilket är helt befängt enligt föreningarnas skrivelse.
I den sammanfattas fem viktiga frågor som grupperna vill ha svar på. Bland annat hur de ekonomiska kalkylerna ser ut för avveckling och nybyggnation och om kommunens befintliga utredning uppfyller det som anges i Skolverkets riktmärken för 2016.
"Vi anser inte att man följer riktmärket som bland annat förordar barngrupper på 6-12 barn för 1-3 åringar och 9-15 barn för 4-5 åringar" , skriver föreningarna.Kommunens utredning anger 15-17 barn per grupp."
I den nya utredningen är ambitionen att man ska få en förskola inom en radie av två kilometer" står det att läsa på Bodens kommuns hemsida. "Hur överensstämmer det med förslaget om nedläggning av Perbackens förskola i Svartbjörnsbyn?, är en annan fråga i skrivelsen.
Ytterligare frågor är om BUN gjort någon analys av åldersstrukturen i Svartbjörnsbyn, Buddbyn, Björkelund och Norrbyarna eller någon barnkonsekvensanalys. Barnens bästa ska vara utgångspunkt för all verksamhet, enligt skollagen.", skriver grupperna. Enligt skrivelsen är Perbacken en omtyckt förskola med cirka 30 barn i kö. Utöver det tillkommer ett antal barn som inte står i kön eftersom föräldrarna valt att barnen går kvar på annan förskola för att slippa onödiga avbrott innan skolstart.
Andra argument som förs fram är den sociala strukturen med kontinuitet i barngrupperna i närområdet från förskola till skola är mycket viktig för barnens trygghet och utveckling för att underlätta övergången till skolan.
"Vid stora enheter med många barn försvåras även möjligheterna till utevistelse. Stora barngrupper behöver större ytor och för personalen blir det svårare att ha god kontroll över de barn som de ansvarar för. Vi anser att det finns risker med stora förskolor för barnens utveckling och trygghet, vilket också forskning visar och som bland annat framgår av Elevhälsans konsekvensbedömning" är andra synpunkter i skrivelsen.
I skrivelsen upplever också föreningarna att underlaget till förskoleutredningen gällande Perbacken inte tagit hänsyn till den stora generationsväxlingen i boende som är på gång i berörda byar, där äldre vill flytta till stan och barnfamiljer vill flytta in i en miljö med närhet till både förskola och skola. Enligt byaföreningens egen utredning är mer än vart fjärde hushåll "+70 hushåll".
Det finns idag enligt föreningarna möjlighet att bygga ut den befintliga förskolan med minst en avdelning och att den kan byggas på befintlig kommunägd mark. Innan beslut tas om Perbackens förskola vill föreningarna ha ett öppet möte mellan politiker och boende i Svartbjörnsbyn och Buddbyn den 22 mars.
– Jag tycker byagruppen visar med sin skrivelse att det inte finns några belägg att lägga ner förskolan i Svartbjörnsbyn,tvärtom inflyttningarna av barnfamiljer i upptagningsområdet kräver utbyggnad av minst en till avdelning. Om inte skolan tar tillbaka nedläggningsförslaget borde kommunledningen sätta ner foten och dra tillbaka ärendet, som visat sig ha felaktigt underlag som grund till nämndens nedläggningsförslag, säger Torbjörn Lidberg, ordförande för s-föreningen i byn.