Brottsoffrens kamp om skadestånd börjar

Domen mot den före detta förvaltaren som levde lyxliv på bekostnad av sina brottsoffer står fast. Nu börjar kampen för att få tillbaka en del av pengarna de förlorade.

DOMEN STÅR FAST. Åklagaren ansåg att det handlade om ett systematiskt utnyttjande. Systern till ett av brottsoffren kallade den före detta förvaltarens agerande för ett stort svek. Han dömdes mot sitt nekande.

DOMEN STÅR FAST. Åklagaren ansåg att det handlade om ett systematiskt utnyttjande. Systern till ett av brottsoffren kallade den före detta förvaltarens agerande för ett stort svek. Han dömdes mot sitt nekande.

Foto:

BODEN2017-05-03 13:44

NSD har tidigare berättat om den stora förskingringshärvan i Boden.

Läs mer: Fall för fall - De är offer i den stora förskingringshärvan

Läs mer: Domen

Läs mer: Åklagaren nöjd med domen

Läs mer: Förvaltaren överklagar fällande dom

Överförmyndarnämnden hade utsett mannen till förvaltare och god man för ett stort antal personer som varit särksilt sårbara och värnplösa. Men dem han skulle sörja för saknade pengar, kläder och mat. Han levde lyxliv på deras bekostnad.

Han dömdes av Luleå tingsrätt, men överklagade. Han återkallade överklagandet så det blev ingen rättegång i hovrätten. Därmed står tingsrättens dom fast.

Tingsrätten dömde den före detta förvaltaren, som nu är 52 år, för grov förskingring till två års fängelse. Enligt domen som meddelades i början av juli förra året ska han också betala totalt 788 925 kronor i skadestånd till sammanlagt elva målsägare. Han ska dessutom betala ränta på de pengarna från och med september 2013.

Advokat Rune Bäcklund företräder brottsoffren. Han säger att hans klienter är nöjda med att det inte blev någon ny rättegång i hovrätten.

– De är glada att det är klart. Det är den kommentar jag har fått. De tycker det är bra att det här nu är över så att de slipper leva i ovisshet.

Bäcklund konstaterar att den före detta förvaltaren kommer få avtjäna två tredjedelar av fängelsestraffet innan han blir villkorligt frigiven.

Kampen för att få ut en del av de pengar förvaltaren tog från dem han var satt att värna om tar nu vid.

– Nu får vi se om kronofogden kan få ut någonting utav honom, men jag har förvarnat Överförmyndarnämnden att om vi inte får pengar från XX (namnet på den dömde reds. anm.) så ska kommunen betala, säger Rune Bäcklund.

Vad är deras inställning till det?

– Jag har inte fått något svar ännu. I första hand måste vi se vad vi får ut genom kronofogden och är det så att vi inte får ut någonting då tycker vi att kommunen ska betala eftersom den har varit försumlig i sin tillsyn, men även när nämnden utsett honom till flera uppdrag trots att han misskött andra uppdrag, säger Rune Bäcklund och fortsätter:

– Om kommunen inte går med på det och vi måste processa kan det tillkomma rättegångskostnader, men det kommer inte att ställas ytterligare krav än det som är utdömt.

Han tog med ytterligare yrkanden på skadestånd under rättegången som inte åklagaren hade tagit upp i sin stämning.

Kommer ni att vända er till Brottsoffermyndigheten?

– Jag är tveksam om vi kan få ut något därifrån, men det får jag ta reda på om Brottsoffermyndigheten gått in och betalat i något sådant här fall tidigare. Det får vi undersöka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!