Enligt en källa inom polisen innebär förslaget att polishelikoptern i Boden kommer att finnas kvar men med andra ansvarsområden än i dag, då huvudansvaret för eftersök och fjällräddning ligger hos polisen.
Det är bra att enheten finns kvar, säger man inom polisen, men reaktionerna är inte enbart positiva.
I dag ansvarar Norrlandsflyg för sjöräddningsinsatser på uppdrag av Sjöfartsverket men kontraktet är uppsagt. Sjöfartsverket vill ta över huvudansvaret för de räddningsinsatser som i dag sköts av polishelikopter.
- Tanken bakom omorganisationen är att fria upp resurser för polisen att ägna sig mer åt direkt polisiära brottsrelaterade uppdrag som vi inte har så många av här uppe, säger källan.
Svart hål
Närmaste helikopterenhet finns i Östersund men ska enligt förslaget flyttas till Malmö. Att Malmö behöver en helikopter är självklart, men då utökas det geografiska ansvarsområdet för enheten här uppe, menar källan inom polisen.
- Oron är att det blir ett stort svart hål som ska täckas upp av enheten i Boden då närmaste helikopter kommer att finnas i Stockholm. Inget ska förändras söder om Dalälven, där eftersök och fjällräddning fortfarande ska utföras av i första hand polishelikopter. Där sker fler brott och färre räddningsuppdrag där helikopterassistans behövs och här är det tvärtom, men det är här vi ska förändra.
Förstår farhågorna
Synpunkter om att man i stället bör anställa två operatörer vilket skulle effektivisera verksamheten finns både inom kåren och i förslaget.
- I dagsläget finns fyra piloter men ingen fast personal som sköter värmekameran. Den måste tas från personal ute i myndigheten, vilka inte kan anses vara proffs på systemen. Piloterna är utbildade att göra även det men att ha två piloter, i stället för en pilot och en operatör, gör att resurser slösas och tillgängligheten minskar.
Trygghetsfråga
Källan menar att det till sist handlar om trovärdighet och trygghet.
- Hur trovärdigt är det att skicka ut personal som inte är experter i en maskin som kostar skattebetalarna mycket pengar? Synergieffekten torde utebli! Allt syftar ju till att allmänheten ska få ökad trygghet med våra resurser, vilket ökar med större tillgänglighet.
Chefen för polisflyget i Sverige, Bengt Grönlund, förstår farhågorna om ett svart hål i södra Norrland men har också förståelse för behovet av att utreda var behoven finns.
- Det är ett förslag och varje myndighet får möjlighet att bemöta och lämna synpunkter på förslaget. Tanken är att Sjöfartsverket ska ta över
eftersök och fjällräddning, säger han.