Vi träffar familjefadern Khalil Hasan i restaurangen som han driver i centrala Boden. Det är jäktigt, trots att lunchtiden är över. Några kunder kommer in och Khalil Hasan tar upp beställningar.
I vanliga fall hjälper de två sönerna Brwa Khalil Hasan och Rawa Khalil Hasan till i restaurangen på kvällstid, men nu sitter de hos Migrationsverket i Gävle. Polisen hämtade dem i den tidiga morgonen 20 november i familjens bostad i Boden.
- Vi hade inte fått något meddelande från polisen. Jag trodde att det handlade om rånet som restaurangen tidigare utsatts för. Då kom en knivbeväpnad kriminell in och tog 50.000 kronor av oss, berättar Khalil Hasan.
Samtal
Besökarna visade sig dock vara gränspoliser från Gävle. Samtal upptogs med Migrationsverket i Boden, men förgäves. Sönerna, 18 och 20 år gamla, transporterades till Migrationsverket i Gävle.
Khalil Hasan har en anställning i det företag som han driver sedan två år och ett uppehålls/arbetstillstånd. De andra i familjen har sökt asyl, men fått avslag. Hans fru deltar också i restaurangarbetet.
- Om övriga familjen avvisas måste också jag till Irak, uppger Khalil Hasan.
Om förhållandena i Irak blir bättre kan han tänka sig att återvända dit.
- Men mina barn vill inte det. De har lärt sig svenska, går i skolan och har vänner i Boden. Två arbetar här på restaurangen på kvällarna, säger Khalil Hasan. De pratar dålig kurdiska och kan inte skriva ett enda ord. En av mina söner har flickvän.
Migrationsverket utsåg juridiskt ombud, men Khalil Hasan tycker att det fungerat dåligt. Han har erbjudit sig att betala ett eget ombud, men fått nej.
Skattebetalare
Khalil Hasan anser att situationen är orättvis. Han betalar skatt, driver ett företag och barnen har anpassat sig.
- Det finns exempel i Boden på 50, kanske 100 personer, asylsökande, som drogar, bråkar och ställer till problem. Och gör ingenting. Sitter bara på förläggningen och har varit här i fem-sex år. Varför ska Migrationsverket ägna sig åt mig och min familj?
Sälja
Om det sämsta inträffar måste han få tid på sig att avyttra restaurangen. Och inte bara sättas på ett plan.
Ett antal personer i Boden och Luleå agerar för familjen. Anders Pettersson och Anette Asplund är kristdemokratiska kommunpolitiker i respektive kommun. Också Maria Ylipää, lärare på Björknäsgymnasiet samt vännerna Desiré, Therese och Torgny Nilsson har ställt upp.
Anders Petterson blev engagerad genom bekanta till familjen. Han påpekar att partiet har inställningen att inte splittra familjer.
- Därför känns den här situationen helt orimlig.
Några i stödgruppen har varit i kontakt med Migrationsverket. Anders Petterson relaterar vad som framkommit.
- Vid kontakterna med tjänstemän inom Migrationsverket uppgav man från olika håll att det hela måste vara ett misstag. Men efter två veckors förvaring vid anläggningen i Gävle har ännu ingen rättelse skett.
- Det förefaller finnas stora brister i både handläggning och delgivning av fattade beslut. Dessutom syns tecken på att ett stort misstag har begåtts vad beträffar omhändertagandet av de båda sönerna.