Bristande hygien i Björkens kök

Björkens produktionskök som lagar mat till äldre i Bodens kommun hotas av ett löpande vite.
För varje gång som brister i hygienrutinerna uppdagas krävs böter på 5.000 kronor.
Köket har fått anmärkningar under två års tid.

BODEN2005-12-13 06:30
Björkens produktionskök lagar och distribuerar färdiglagad mat till omsorgen, äldreboenden och hemtjänst inom Bodens centralort. I snitt tillagas cirka 500 portioner per dag.<br>Vid upprepade tillfällen under de senaste två åren har köket fått anmärkningar på bristande hygienrutiner. Saker som slarv med temperaturmätningar av kylar, frysar, avsvalning samt varmhållning av ankommande varor har uppdagats då kommunens miljöinspektörer gjort tillsynsbesök. <br>Inga noteringar<br>I höstas till exempel saknades noteringar av temperatur på varmhållen mat vid 16 av 25 dagar, maten skulle skickas till äldreomsorgens avdelningar. Specialkosten var dock ett undantag då alla mätningar genomförts. I kylen där hemtjänsten hämtade sin mat fanns inga noteringar om temperaturen överhuvudtaget.<br>Miljö- och byggnämnden ser allvarligt på saken och hänvisar till att åldringar räknas till en känslig grupp med nedsatt immunförsvar som lättare än friska drabbas av magsjuka och matförgiftning, ett tillstånd som i olyckliga fall kan var livshotande. Nämnden påpekar också att visst har köket hygienrutiner vilka med något undantag är ändamålsenliga.<br>Brister i rutinerna<br>Nämndens arbetsutskott föreslår nu att miljö- och byggnämnden ska besluta att tekniska förvaltningen som är ansvariga ska få ett vitesföreläggande på 5.000 kronor för varje gång som brister i rutinerna uppdagas. Beslut tas i dag tisdag.<br>Kostchef på Bodens kommun, Bodil Gabrielsson säger att de vidtagit åtgärder. Rutinerna utifrån det ökade egenkontrollprogrammet är skärpta.<br>&nbsp;? Men det har inte gått friktionsfritt där. Utöver det har vi gjort ytterligare ett förtydligande till personalen om vilket ansvar som finns. Vi följer även upp det, säger hon och tillägger att de jobbar mycket med vikten av att följa egenkontrollprogrammet.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om