Brist på lärare skapar oro bland elever

En klass på Björknäsgymnasiets teknikprogram saknar lärare både engelska och idrott, nu är de oroliga att betygen ska påverkas.

Oro. Hanna Wall, Fredrika Norberg, Mathilda Larsson, Hanna Ledin, Ellen Nilsson och Hanna Enesund Tuoremaa vill ha alla sina lektioner.

Oro. Hanna Wall, Fredrika Norberg, Mathilda Larsson, Hanna Ledin, Ellen Nilsson och Hanna Enesund Tuoremaa vill ha alla sina lektioner.

Foto: Nellie Andersson

BODEN2016-09-20 19:00

Fredrika Norberg och hennes klasskompisar har påbörjat andra året av teknikprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden. Förra året slutade läraren som undervisade i engelska, efter det har klassen saknat en fast lärare i ämnet. Den här terminen har det också varit problem med klassens idrottslektioner.

– Vi har typ två lektioner per dag, säger Ellen Nilsson.

Under höstterminen förra året saknade klassen en engelskalärare större delen av terminen, de fick därefter läsa in timmarna de missat under hösten på våren. Teknikeleverna har nu gått fem veckor i skolan och än så länge inte sett skymten av varken lärare eller böcker.

– Vi har bett om en engelskabok så att vi kan läsa själva, men vi får ingen, säger Fredrika Norberg och fortsätter:

– Den andra teknikklassen har lärare, kan inte den bara trycka upp samma uppgifter så kan vi göra något?

Hittills har eleverna missat 15 timmar engelska, det är även problem med att hitta en idrottslärare och i det ämnet saknas det 12 timmar. När eleverna frågat om en lärare till ämnena har svaret blivit att det är vikariebrist, och eleverna själva ska ha fått frågan om inte de känner någon som kan undervisa, någonting som väckt irritation.

– Det är deras ansvar, vi ska inte behöva lösa det, säger Mathilda Larsson.

– Det känns ganska hopplöst när de frågar om vi vet någon, säger Fredrika Norberg.

De individuella valen har skjutits upp och lagts under tredje året, när de från början skulle ha de individuellt valda lektionerna under tvåan. Med tanke på att eleverna fick läsa in engelskan de missat under hösten förra året finns oron för att någonting liknande skulle kunna hända med engelska och idrottslektionerna de missar nu.

– De säger att vi ska planera vårt arbete och inte skjuta upp saker, men det är exakt vad de gör, säger Mathilda Larsson. Fredrika Norberg fortsätter:

– Det är ju en sak om man väljer att skjuta upp sitt arbete, men det här drabbar oss.

Klasskompisarna tror att deras betyg kan komma att påverkas om man lägger allt fler kurser under det tredje läsåret, då de bland annat redan läser svårare matematik och fysik, men också startar sina gymnasiearbeten.

– Det är ju permanenta betyg. Det är viktigt för oss, säger Ellen Nilsson.

Det har gått så pass långt att eleverna börjat se ett byte till Luleå gymnasieskola som en eventuell möjlighet.

– När man skulle välja linje på gymnasiet kände man att det var ett stort val, och man ville inte välja fel. Då känns det ju inte bra att inte få den utbildning man har rätt till, säger Fredrika Norberg.

Vivianne Lindgren, gymnasiechef för Björknäsgymnasiet, medger att de haft otur med lärare och tanken var att det skulle finnas en behörig lärare på plats under början av terminen.

– Vi hade utgått från att vi skulle ha en behörig lärare i tjänst, men det blir inte alltid som man planerar.

Just nu söker skolan efter lärare, och gymnasiechefen är hoppfull till att snart kunna lösa situationen. – Jag utgår ifrån att vi kan lösa det ganska omgående.

Bristen på lärare ska även påverka andra klasser. Kuriren har sökt rektorer på skolan utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om