Brandinspektör menar det är risk för liv och hälsa

Upprinnelsen till tvisten om brandskyddet på Hotell DG11 är, att Bodens räddningstjänst på grund av risk för liv och hälsa utfärdat föreläggande med krav på åtgärder kombinerat med förbud att använda tre hotellrum på plan tre.

När ett ärende blir så infekterat, som det här blivit, rannsakar han sig alltid och försöker dra lärdomar av det. "Vi är inte ute efter att bli osams med någon", säger Patrik Grape, brandinspektör på räddningstjänsten i Boden.

När ett ärende blir så infekterat, som det här blivit, rannsakar han sig alltid och försöker dra lärdomar av det. "Vi är inte ute efter att bli osams med någon", säger Patrik Grape, brandinspektör på räddningstjänsten i Boden.

Foto:

Boden2023-09-27 06:00

Patrik Grape, brandinspektör, vill inte kommentera att han uppges ha sagt att beslutet att utfärda föreläggande med krav på åtgärder av brister i brandskyddet grundar sig på en hårfin bedömning, det vill säga "hårklyveri".

– Jag vill inte gå in i en offentlig diskussion om vad som är sagt och inte sagt. Utförandet (av brandskyddet reds. anm.) är inte skäligt i våra ögon och därför har vi valt att göra ett föreläggande.

Mot bakgrund av att räddningstjänstens föreläggande innebar inkomstbortfall för hotellet har Patrik Grape förståelse för att ägaren är upprörd.

– Vi är inte överens.

Han tillbakavisar dock att Tallkvisten Fastigheter ska ha hamnat i kläm på grund av en schism mellan honom och företagets konsult.

– Så jobbar inte vi. Vi har inte schismer med någon, utan bedömer fakta och faktiska omständigheter.

I rollen som myndighetsutövare utgår de från lagar och regelverk. Patrik Grape betonar vikten av att det finns ett beslut om föreläggande så att motparten kan överklaga och få sakfrågan prövad i högre instans.

– Jag välkomnar en prövning med neutrala ögon.

Båda parterna har vidhållit sina respektive ståndpunkter. Länsstyrelsen gav Bodens räddningstjänst rätt i sakfrågan, men upphävde förbudet att använda rummen på plan tre under fortsatt handläggning. Patrik Grape anser att risken för liv och hälsa kvarstår, däremot kan han hålla med MSB:s yttrande i ärendet (läs huvudtext reds. anm.).

undefined
Korridoren utanför pentryt är utrymningsväg och ska vara avskiljd från risker, uppger brandinspektör Patrik Grape på räddningstjänsten. Han vidgår att de godkänt att sätta in en dörr som åtgärd.

När det gäller pentryt uppger han att de är nöjda med att det sätts in en dörr för att hindra risk för spridning vid brand där.

– Det får inte vara ett pentry i anslutning till en utrymningsväg, korridoren ska vara avskiljd från risker. Så ja, och det har han (Felix Eriksson, vd och delägare i Tallkvisten, reds. anm.) fått ett tydligt svar på. Det räcker med en dörr, men det löser inte utrymningssäkerheten genom ett befintligt hotellrum.

Enligt hans bedömning är det direkt olämpligt dels för att hotellägenheten är ett utrymme som inte går att kontrollera, dels för att det inte går att förutse vad en gäst kan ta sig för i händelse av brand.

– Den frågan kan vi inte besvara enkelt mer än att ta bort hotellrummet och bygga en korridor. Därför har vi sagt att han kan kontakta en brandskyddskonsult, som kanske kan hitta en annan lösning. Vi kan det inte och det är inte vår roll, säger Patrik Grape.

Han tycker dock att rollen som myndighetsutövare och rådgivare går att kombinera, men anser att det finns en gräns när rådgivning övergår till konsultation.

– Det ska vi inte ägna oss åt. Vi ska inte designa brandskydd.

Karta: Bodens Räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!