Brandflyget hittar bränder
Utvärderingen av skogsbrandflyget är klar.Räddningsverket har haft problem med att mätaeffekterna.Dock konstateras att brandflyget gör stor nytta.- Det är ingen tvekan om att skogsbrandflyget hittar bränder, säger Håkan Axelsson, avdelningschef.
Enligt Räddningsverket finns ingen etablerad metod att värdera effekterna av skogsbrandbevakning med flyg.
Det underlag som finns är begränsat både geografiskt och tidsmässigt. Verket håller nu på att utveckla metoder för statistik och analys.
Den statliga finansieringen av skogsbrandbevakning med flyg upphörde 2003 av besparingsskäl, men återinfördes under åren 2005 till 2006 i de sju län som drabbades av stormen Gudrun.
Ifjol fick alltså Räddningsverket i uppdrag att redovisa vilka effekter denna punktinsats haft.
Utvärderingen bygger på insamlade uppgifter från kommunerna och länsstyrelserna.
Av underlaget kan konstateras att under år 2005 var brandflyget först att upptäcka 10 av 220 inträffade skogsbränder. För år 2006 var motsvarande siffror 77 av 240 inträffade skogsbränder.
Så här skriver Räddningsverket:
"Det kan alltså konstateras att en icke oväsentlig andel av skogsbränderna upptäckts först av brandflyget under aktuell period. En tidig upptäckt ger, relativt en senare upptäckt, ett bättre underlag för beslut om insats. Att branden upptäcks av brandflyget innebär även att räddningstjänsten kan vägledas till och inom brandområdet redan i inledningsskedet av insatsen."
Räddningsverket menar att ju tidigare insatsen kan påbörjas desto bättre förutsättningar finns för att begränsa konsekvenser av branden för skogsägare, försäkringsbolag, kommuner och övriga som drabbas.
"Eventuellt minskar statens kostnader genom att ersättning för räddningstjänstkostnader till kommunerna minskar. "
Håkan Axelsson, avdelningschef vid Räddningsverket, säger att det har varit svårt att göra en ekonomisk värdering av skogsbrandflyget.
- Vad skulle ha hänt om inte skogsbrandflyget upptäckt branden? Hade det blivit en eller fem hektar större brand? Någon sådan värdering har vi inte kunnat göra. Men vi ska utveckla våra metoder, säger Håkan Axelsson.
Hur skogsbrandflyget ska bekostas i framtiden är en fråga för regeringen.
I somras, när det var extremt torrt i Norrbotten, gick kommunerna och länsstyrelsen samman och bekostade flygspaning.
Vad brandflyget kostar beror bland annat på hur torrt det är i markerna och hur mycket som flygs. Medelkostnaden i fjol per upptäckt brand låg på 17.000 kronor. Året innan låg summan på drygt 100.000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!