Brandflyg kan återinföras
Försvarsdepartementet kommer nu att vidta åtgärder efter jättebranden i Bodträskfors.Det avslöjar försvarsminister Leni Björklund (s).- Vi ska förstärka våra möjligheter att bemästra den här typen av stora bränder.
- Jag håller inte för uteslutet att vi behöver se över våra rutiner och på vilket sätt vi kan göra processerna smidigare när räddningstjänsten behöver förstärkningar och mer resurser.
Leni Björklund vill underlätta för räddningsledaren.
- Räddningsledaren inser naturligtvis att varje timme man får vänta på undsättning innebär svårigheter. Då är frågan om vi kan dra ner väntetiderna ytterligare. Det är jag i högsta grad intresserad av att göra. Jag ska med stort intresse se till att vi förstärker våra möjligheter att bemästra den här typen av stora bränder.
Dra lärdom av olyckan
Leni Björklund menar att det handlar om att dra lärdom av en olycka och en insats.
Hon vill nu därför utreda om förberedelsearbetet kan förbättras, om skogsbrandflyg ska återinföras, eller om det är mer släckningsresurser man ska satsa pengar på. Andra frågor som ska behandlas är om det går att skriva avtal med privata helikopterföretag samt om den internationella samverkan går att förbättra.
Regeringen har fått kritik för att det statliga brandflyget slopades för några år sedan. Det var Räddningsverket som på grund av sparkrav beslutade att inte längre betala för flygövervakningen. Skogsägarna protesterade och regeringen får nu skarp kritik av bland annat centerpartiet.
Försvarsminister Leni Björklund slår dock tillbaka.
- Centern kräver statliga subventioner till skogsbrandflyget samtidigt som de vill spara pengar. Det går inte ihop, säger hon och fortsätter:
- Det finns ett stort missförstånd om vad skogsbrandflyg handlar om. Det är viktigt att komma ihåg att skogsbrandflyget är till för att upptäcka bränder. Det släcker inte bränder.
Branden redan upptäckt
Leni Björklund anser att centerpartiet har fel när det gäller påståendet att jättebranden i Bodträskfors hade kunnat undvikas om brandflyget funnits kvar.
- Branden var redan upptäckt och släckt när vinden tog fatt igen och elden flammade upp på nytt. Det visar att brandflyg inte alltid löser problemen, säger Leni Björklund.
Regeringen kommer få ett underlag från Räddningsverket om konsekvenserna av att bidraget till brandflyget drogs in.
- Vi har nu haft några år utan brandflyg och vi har även haft några länsstyrelser och kommuner som på egen hand bekostat brandflyg. Vi ska titta på om det gått bättre eller sämre när brandflyget funnits med, säger Leni Björklund och fortsätter:
- Om vi nu vill ha brandflyg måste vi titta på om det är skogsägarna, försäkringsbolagen, kommunerna eller staten som ska betala. Jag ska träffa skogsägarna och försäkringsbolagen och lyssna på hur de ser på den här frågan. Visst ska vi ha ett gott brandskydd och bra resurser.
Det tillfälliga brandflyget över delar av Norrbotten upphörde i onsdags.
De senaste dagarna har brandspaningen begränsats till att omfatta en flygslinga per dag från Gällivare och över Tornedalen.
Eldningsförbud upphörde
Eldningsförbudet upphörde nyligen i några av dessa kommuner och då såg länsstyrelsen och de berörda kommunerna ingen anledning till att fortsätta med brandspaningen.
Det var den 15 augusti, några dagar efter att skogsbranden i Bodträskfors blossat upp, som länsstyrelsen beslutade inleda flygspaning. Fram till den 28 augusti bekostades flygspaningen av Räddningsverket inom ramen för insatsen i Bodträskfors.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!