Bra stöd för personalen i Afghanistan

Torbjörn Larsson, chef för den svenska styrkan i Afghanistan, tycker att det finns bra metoder för att ta hand om personalen på plats i området. Samtal sker hela tiden och är det nödvändigt kommer det hjälp från Sverige.

TOMHET. När soldaterna kommer hem kan de uppleva en tomhet. Enligt Torbjörn Larsson får anhöriga råd om hur de kan tolka negativa signaler. Foto: Håkan Zerpe

TOMHET. När soldaterna kommer hem kan de uppleva en tomhet. Enligt Torbjörn Larsson får anhöriga råd om hur de kan tolka negativa signaler. Foto: Håkan Zerpe

Foto: Håkan Zerpe

Boden2012-08-09 06:00

Torbjörn Larsson som i vanliga fall är brigadchef på I 19 i Boden tog över styrkan, FS 23, den 21 maj. Det här är andra gången han är på uppdrag i Afghanistan.

Han anser att det mycket viktigt att soldaterna känner trygghet för sina uppgifter och att det går att ventilera händelser.

-  Efter varje uppdrag här nere är det ett gruppsamtal. Alla har sina tankar och grubblerier som kan påverka både negativt och positivt. Det är nödvändigt att man får ventilera sin egen uppfattning.

Problem hemma
När Kuriren pratar med Torbjörn Larsson är han på camp Nothern lights i Mazar-e Sharif. Han berättar det är ett relativt stabilt läge. Den mesta kraften går åt till att stödja den afghanska armén och folket i övrigt.

- Överlag fungerar förbandet bra. Men det är hela tiden viktigt att kunna fånga upp om någon mår dåligt. Orsaken behöver inte vara något som har hänt här. Det är vanligt att problemen finns hemma.

Det är inga svenska psykologer som tjänstgör på camp Nothern lights, däremot utbildade samtalsledare och en präst.

-  Det finns ingen begränsning vad gäller förutsättningarna att lösa problem på plats. Behövs det kan vi också få hjälp hemifrån. Min bedömning är att Försvarsmakten på ett bra sätt har tagit tag i det här. En månad innan vi åker hem kommer det även hit kunnig personal från Sverige för att se över läget.

Latent
Däremot är Torbjörn Larsson väl medveten om att det kan ligga saker latent som kommer fram när soldaterna hamnar i vardagen i Sverige. Alla får samtalsstöd vid hemkomsten, men som Christer Westfahls studie visar kan traumatiska händelser ligga och gro i månader och år.

- Man ska komma ihåg att vi jobbar jämnt här nere och är uppe i varv. Det blir en tomhet när vi kommer hem. Anhöriga blir förberedda på det här och får också råd hur de ska agera om det kommer signaler om att en anhörig mår dåligt, säger Torbjörn Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om