Kuriren träffar Nils Öhman och Peder Wemmenhag på Nya Swebo Bioenergys kontor.
Ursprungliga Swebo Bioenergy konkursade. Nya Swebo delar bo med de båda lokala Bodenföretagen BAM Mark och BAM Mek.
De två bröderna Mikael, vd för Nya Swebo, och Magnus Jansson, produktchef, finns fortfarande med i bilden i allra högsta grad.
Ett steg i taget
Det går bra för Nya Swebo Bioenergy AB som har anläggningar med fastbränslepannor som nisch. Förra året hade företaget en omsättning på 14 miljoner kronor. Till dags dato 2012 ligger den på det dubbla. Man tar ett steg i taget och agerar försiktigt.
- Vi är livrädda att göra samma fel som gamla Swebo gjorde: Öppna alla kranar på en gång, förklarar Nils Öhman. Vi får ständigt mail från bland annat Tyskland, England, Finland, Portugal. Efterfrågan är stor på produkterna.
Gruvorna suger
Italien har stora problem med att ta hand om häst- och hönsskit. Swebo Bioenergys anläggning gör det möjligt att använda detta till bränsle och få ut el och värme. En partner till företaget finns i Italien och landet bedöms som en bra marknad framöver.
Ett moln på himlen är en växande brist på kompetent arbetskraft. Gruvbranschen suger åt sig.
- Det är jättebra med etableringar som Northland. Men dessa tar personal härifrån. Lönebiten är en helt annan däruppe, konstaterar Nils Öhman. Jag tror att det kan komma ett bakslag när allt kör igång, att det försvinner folk från kusten.
Företagsgruppen söker inte rena svetsare, utan sådana mekaniker som kan klara olika verkstadssysslor.
Ingen verkstadsutbildning bedrivs i Boden. Därför uppstår brist på kompetens i närområdet, trots intern utbildning.
- Vi är för små för att gå ihop med någon skola och ha utbildning som Volvo och Scania gör, påpekar Peder Wemmenhag. Mindre företag skulle behöva litet hjälp där.
Bättre infrastruktur är en annan punkt på önskelistan till Pappa Staten.
- Det tar en dag att få godset till Luleå, en dag till Stockholm och en till för att nå Göteborg, räknar han upp. Endast E 4 fungerar. Vi tycks vara en avkrok på något sätt.
Brasklapp
Samtidigt, inflikar Nils Öhman i en brasklapp, ska inte hjälp jämt krävas från staten.
- Man måste tro på det man gör. Den som inte klarar sig utan en massa hjälp är litet fel ute.
Det lokala företagsklimatet i Boden behöver en skjuts uppåt, tycker Nils Öhman.
- Jag vet att det arbetas för att hitta vägar till detta. Alla förstår att det behövs ett bra företagsklimat i en kommun.