Bolagsbildning på återremiss

Underlaget till ärendet om Bodenbos bolagsbildning är alltför tunt. Det anser oppositionen och skickade ärendet på återremiss. Därmed får politikerna räkna med att sätta sig i fullmäktige under mellandagarna.  -Alla vet att demokrati tar tid, påpekade Anders Pettersson (kd).

BODEN2007-12-18 01:45
Frågan om den kommunala bostadsstiftelsen Bodenbos bildande av två dotterbolag har diskuterats flitigt den senaste tiden, något Kuriren berättat om. Det var upplagt för en ordentlig muntlig sammandrabbning mellan de olika politiska lägren i Boden när fullmäktige sammanträdde på måndagseftermiddagen. Efter julsånger framförda av skolbarn och idel enighet på flera beslutspunkter var det slut på julefriden, om nu någon sådan hunnit infinna sig i salen. Mörkläggning, privatisering av äldreomsorgen och att inte låta den demokratiska processen ha sin gång var något av det oppositionen anklagade den styrande alliansen för. Politiker från alliansen var inte sena att kontra med motanklagelser om en s-gruppledare som ljuger, en vilja att samla på tegelstenar och en rådande feghet hos oppositionen när det gäller att fatta snabba beslut. Taktik ansåg kd
-Var hamnar vi i slutänden? Varför har inte den här frågan väckts tidigare? Och varför är det så otroligt viktigt att klara ut det här på decembers fullmäktige? Det här är taktik från alliansens sida, menade kristdemokraternas gruppledare Anders Pettersson. Han ansåg att frågan var på väg att stressas igenom på bekostnad av demokratin. Kommunalråd Olle Lindström (m) försökte klarlägga syftet med bolagsbildningen, varav ett på sikt är att underlätta för försäljning av kommunens äldreboendefastigheter till privata ägare. -Det är en viktig sak för kommunen, för socialförvaltningen och Bodenbo. Det handlar om pengar som vi inte vill ta av skattebetalarna. Om det blir återremiss måste vi ha ett fullmäktige i mellandagarna, kanske rent av på nyårsafton, varnade han. Grabbig debatt
Orsaken till att det brådskar med bolagsbildningen är att bolagsstyrelsen ska kunna få handlingsfrihet under nästa år, påpekade allianspolitikern Kenneth Backgård (ns). Replikskiftena fortsatte, utan att några kvinnliga ledamöter syntes i talarstolen. -Det börjar bli väldigt grabbigt, det här. Det kanske beror på att det handlar om byggnader, sade vänsterns kommunalråd Bosse Strömbäck. S-politikern Eivy Blomdahl var först ut med att i någon mån utjämna könsfördelningen i debatten. -Alla vi är väl politiker för att vi vill göra något bra för medborgarna? Då kan vi inte fatta beslut på en massa lösryckta meningar. Det är inte demokrati, menade hon. För att ett ärende ska skickas på återremiss krävs att minst en tredjedel av ledamöterna yrkar på en sådan, vilket här uppfylldes med råge. Det extra fullmäktigesammanträdet äger sannolikt rum omkring den 27-28 december.
"Vi har ett oerhört bra klimat i Bodenbos styrelse. Vi har gått till beslut och alla har svarat ja."Bodenbos ordförande Rasmus Joneland (v) om beslutet som föregick fullmäktigefrågan om bolagsbildning."Det beslutet har vi aldrig varit med om".Styrelseledamoten Christer Carlsson (s) hade en helt annan uppfattning om samma beslut."Jag tycker vi ska ägna oss åt det vi är här för att göra. Nu tasslas det och tufflas det i andra människors varande. Debatten om själva frågan har upphört för länge sedan".Maria Vikström Nordmark (m) tyckte att debatten slagit in på fel spår. "Vi får önska varandra god jul idag och återkomma i mellandagarna och önska varandra gott nytt år. Det kan ju i och för sig vara trevligt även om det kostar lite". Olle Lindström (m) redogjorde för konsekvenserna av en återremiss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om