För ett år sedan besökte Veronica Beytia, konsult i språkundervisning, för skolan Aleph i Lima skolan Fria Emilia. Besöket skedde i samband med att hon åkte runt och besökte olika skolor i Danmark, Norge och Sverige. Efter skolbesöken valde hon ut just Fria Emilia för skolans kvalitet på språkundervisningen. Nu har Verónica Beytia återvänt och har med sig två ansvariga för utvecklingen av språkundervisningen på Aleph för att lära sig mer.
– Elevernas modersmål i Lima är spanska och de möter inte så mycket engelska i Peru. Därför är språkundervisningen i engelska av stor betydelse för Aleph och för elevernas framtida universitetsstudier. Vi är stolta över besöket och över att få sätta Skolsverige och framförallt en skola i Boden på världskartan, säger rektor Marita Hammar, Fria Emilia.
Limas delegation har varit med under tre dagar och följt fem språkpedagoger på Fria Emilia. De har varit med under undervisningen med eleverna och tagit del av hur undervisningen går till.
– Fria Emilias pedagoger har också handlett men även delgivit sina erfarenheter och kunskaper om språkundervisning, säger Hammar.
Konsulten Veronica Beytia blev mest imponerad av på det sätt eleverna var delaktiga i sin språkundervisning. Men även hur Fria Emilias pedagoger lyckades arbeta med flera olika uttrycksformer för att utveckla språkförmågan.Lärarna Milagros Arce och Emily Meza tycker att Bodeneleverna är mer aktiva under lektionerna.
– Man ser också mer utifrån elevernas behov av att lära sig vissa ord utan att läraren bestämmer att nu är det här området vi ska jobba med.
I Sverige är också kursplanen uppbyggd i tre årsperioder i från klass 1-9. I Peru är kursplanerna uppbyggda på två år.
– De måste därför skynda sig för att göra allting. Skolan i Peru har samma undervisningsform Reggio Emilia som vår skola. Om man tittar på deras kursplan så har också skolan fina intentioner att jobba med delaktighet, demokrati, synen på människan och kunskapsynen. Deras kunskapsplan är också väldigt detaljerad och kanske inte lika fri som vår. Under deras besök har vi också påbörjat ett arbete att ge dem feedback på deras kursplan.
Från Fria Emilias sida ser man besöket som ett unikt tillfälle att mötas över gränser, kommunicera och delge erfarenheter där båda parter är delaktiga, blir medvetna och utvecklas i lärande tillsammans.
– Det finns planer på en uppföljning av detta utbyte och det är möjligt att pedagoger från Fria Emilia kommer att åka ner till Alephskolan i Peru, säger Hammar.