Bodens tur att kolla pollen

I dagarna väntas björkarna slå ut, vilket gör att pollenhalten i luften kan bli mycket hög. Men prognoser som dessa kostar pengar och vem som ska finansiera dem är inte självklart.

VITTJAR FÄLLAN. Kommunanställda turas om att vittja pollenfällan på stadshustaket i Boden.

VITTJAR FÄLLAN. Kommunanställda turas om att vittja pollenfällan på stadshustaket i Boden.

Foto: Fredrik Tano

Boden2012-05-18 06:00

Nu kommer pollensäsongen i Norrbotten att starta på allvar, åtminstone om man ska tro biologen Jan-Erik Wallin som analyserar pollenförekomster i hela Norrland.

- I kustlandet kan björkarna börja blomma redan i helgen, vilket kan skapa mycket höga pollenhalter, säger han.

På grund av kraftiga vindar söderifrån har det redan börjat infinna sig partiklar i luften, så när björkarna väl slår ut blir effekten högre än vanligt.

- Det är regn som kan vara räddningen, säger Jan-Erik Wallin. Då sjunker halten tillfälligt.

Stadshusets tak
Tekniken för mätning är densamma som när Jan-Erik Wallin började för 30 år sedan. En pollenfälla suger in luft och sedan räknas de partiklarna som fastnat på en klisterremsa.

I Norrbotten turas Fyrkantskommunerna om att vittja fällan, och i år är den placerad på stadshusets tak i Boden. Nästa år är det Luleås tur, sedan Piteå och därefter Älvsbyn.

Men finansieringen av denna tjänst har diskuterats. I Norrland är det bara Norrbottens och Västerbottens landsting som ger bidrag till studien, cirka 100.000 kronor vardera.

I Västernorrland har exempelvis Naturhistoriska riksmuseet stått för kostnaderna. Trots att landsting inte skjuter in några medel kan de ändå ta del av prognoserna via SMHI, dagstidningar, eller andra aktörer som i sin tur har köpt informationen från Jan-Erik Wallins laboratorium.

Även Västerbotten var på väg att dra sig ur samarbetet tidigare i år, men beslutade till sist att även ge stöd i fortsättningen. I Norrbotten har man dock inte diskuterat en förändring.

- Nej det har inte tagits upp, säger Kerstin Sandberg, folkhälsostrateg på landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!