Bodens kranvatten på topp-tre-listan i Sverige

Bodens kommuns kranvatten har blivit utsett till Norrlands godaste. Arrangör av tävlingen är branschorganisationen Svenskt Vatten.

Patrik Fahlén, enhetschef för vatten och avlopp i Boden, gläds över utmärkelsen.

Patrik Fahlén, enhetschef för vatten och avlopp i Boden, gläds över utmärkelsen.

Foto: Privat

Boden2020-11-18 15:11

En jury har sammanlagt smakat på 416 glas vatten från 104 kommuner. Av dessa gick 20 vatten vidare till riksfinalen och dit hörde Bodens vatten. Även Kalix vatten fanns med bland finalisterna.

Vattenprover togs i stadshuset i Boden 13 november och transporterades till Stockholm där alla bidrag märktes upp och förvarades fram till tävlingsfinalens start på onsdagsmorgonen.

Totalt placerade sig Boden på en tredje plats i Sverige. Vinnare blev Höganäs.

Vattentävlingens jury bestod av ett gäng vana vinprovare och som har fått träna upp sig till vattenprovare. Juryns motivering när det gällde Bodens vatten löd: ”Likt en droppande istapp i marshög fjälluft – tydligt, friskt och med karaktär. Ett glasklart vatten.”

Syftet med tävlingen är att lyfta fram kranvattnets förtjänster vad gäller energisnålhet och miljövänlighet. 

Patrik Fahlén är enhetschef för vatten och avlopp i Boden.

Utmärkelsen är ju en jätterolig grej både för våra kunder och även för alla som jobbar med Bodens kranvatten. Har man en bra produkt i kranarna minskar dessutom behovet av att fara runt och släpa hem buteljer med vatten, vilket ju påverkar miljön negativt. Sedan är köpt vatten kanske 300 gånger dyrare än kranvatten.

Var kommer Bodens vatten ifrån?
- Det är ett grundvatten som kommunicerar med Lule älv. I vår vattentäkt på Kusön i Luleälven pumpar vi upp det.

Vad händer med vattnet efter det?
- Vi behandlar det biologiskt för att avskilja järn och mangan. Sedan förs det vidare i marken för att därefter rinna in i brunnar och pumpas upp till Pagla vattenverk.

Vad händer i vattenverket?

Vi filtrerar vattnet och tillsätter kalk för att få ett vatten i balans samt en liten mängd klor för att säkra så att man inte får en tillväxt av bakterier. Innan det pumpas in till staden passerar det också ett UV-ljus som belyser vattnet för att skydda mot eventuella bakterier och parasiter. Det har en steriliserande effekt.

Hur når det sedan Bodens invånare?
- Via ett ledningssystem och ett antal vattentorn.

Varför tror du att just ert vatten är så gott?

Jag skulle väl gissa på att det är ett vatten i balans, naturligt renat, som gör att det håller över tid och hela vägen ut till kunden. 

Enligt branschorganisationen Svenskt vatten förbrukar vi i Sverige i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 1 liter kranvatten kostar i genomsnitt ca 5 öre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!