Det blev tydligt på måndagens kommunfullmäktige, där merparten av de nya motionerna som lämnades in hade anknytning till H2 Green Steels etablering.
Moderaterna Johan Sellin och Rigmor Åström föreslår en internationell skola i kommunen. "Under uppbyggnadsskedet av H2GS kommer ett stort antal ingenjörer och tekniker med spetskompetens att vistas i Boden. Det rör sig om specialister som arbetar på internationell basis. Dessa människor har ofta medföljande familj. Det innebär att ett antal barn som inte har svenska som modersmål behöver skolgång av internationell karaktär", skriver de i sin motion och menar att exempelvis Engelska skolan skulle vara ett bra alternativ.
Camilla Sundqvist och Anders Pettersson, Bodenalternativet, vill att samhällsbyggnadsnämnden ska få i uppdrag att utreda möjligheten till en upplyst gång- och cykelväg mellan Norra och Södra Svartbyn för att göra den förmodat kraftigt ökande trafiken säkrare.
"I takt med att Boden växer måste säkra trafiklösningar prioriteras vid all planläggning. Ett av områdena i vår kommun som kommer att ställas inför stora förändringar i närtid är Norra Svartbyn med närområden", skriver de i sin motion och fortsätter: "I samband med att exploateringen av industriområdet i Svartbyn, Flarken tar fart kommer trafiken på nämnda sträckor sannolikt öka avsevärt och genom detta en ökad risk för olyckor."
Bengt-Göran Gustavsson och Ingemar Karlsson, Bodenalternativet, motionerar om solkraftsparker i Boden. "Allt tyder på att H2-Green Steels ståltillverkning och vätgastillverkning kommet att bli verklighet och därmed också ett stort behov av och en kraftig efterfrågan på elenergi", skriver de. Snabbast och enklast är utbyggnad av solkraftsparker menar de. Dessutom är solkraftsparker tysta och förstör inte marken, poängterar de.
Sverigedemokraternas Lars-Åke Vikström kallar det för en samhällsomvandling, det som Boden står inför: "Det kommer att byggas bland annat bostäder i förhoppningsvis en skala som vi inte sett de senaste 25 åren."
Han vill att de senaste rönen vad gäller att bygga energisnålt ska utnyttjas, att man ska ta tillvara och cirkulera "gråvatten" och att solceller ska sättas upp på de fastigheter som har gynnsammast läge.
Motionerna lämnades vidare till kommunstyrelsen och andra kommunala instanser för vidare beredning.