Rektor Jenny Lindgren har jobbat på Fria Emilia från starten.
– Det var en spännande tid, en nybyggaranda. Jag kommer ihåg hur jag stod där med penna och kollegieblock innan de första barnen kom.
Hon började som fritidspedagog, sedan arbetade hon som lärare och 2020 blev hon rektor.
Eleverna kommer från hela Boden. Längst ner i byggnaden går de yngsta barnen i F–2, överst går årskurs 3–5 och i mitten årskurs 6–9. På mittenplanen har även lärarna, den administrativa personalen, elevhälsan med specialpedagoger och skolsköterska, och de två rektorerna sina arbetsrum.
– Vi tänker att det är bra att vi cirkulerar runt de äldsta eleverna, det är där vi behöver arbeta med relationer.
På friluftsdagar och i olika projekt samverkar man över hela skolan.
– Det kan till exempel vara att de äldre eleverna läser för de yngre eller tvärtom.
Jenny Lindgren ser många fördelar med att vara en liten skola, inte minst att alla lär känna varandra. Själv kan hon namnen på varje elev och försöker även lära sig namnen på alla vårdnadshavarna.
– Att kunna gå hela vägen från förskoleklass till nian skapar en trygghet för eleverna. De behöver aldrig bryta upp och byta skola och klasskamrater. De har samma personal omkring sig hela skoltiden.
Nackdelen kan vara att de inte lär känna lika många i samma årsgrupp som de skulle göra på en större skola, men hon räknar med att de kommer i kontakt med andra barn under sina fritidsaktiviteter.
Fria Emilia samverkar med förskolan Barncompaniet kring Reggio Emilias filosofi.
– Vi skulle gärna vilja samverka mer med den kommunala skolan. Jag tror vi skulle ha stor nytta av att se varandras verksamheter.
Reggio Emilia är en pedagogisk filosofi snarare än en pedagogik, förklarar hon. Filosofin är spridd i hela världen och uppstod i Italien efter andra världskriget för att förebygga att fascismen fick fäste i landet igen.
– Vi vill att barnen ska tänka själva och ta egen ställning. Vi jobbar mycket med demokratiska processer och att eleverna ska få vara med och påverka sitt lärande.
Estetiska uttryckssätt får stor plats in i undervisningen.
– Vi vill att eleverna ska få prova att lära sig både med huvudet och kroppen för det sitter ihop.
Något annat som är viktigt är det kollektiva lärandet och det är sällan någon sitter och gömmer sitt arbete för andra berättar hon.
– Eleverna är väldigt bjussiga och hjälps åt så att man tillsammans kan lyckas med saker.
I år ägnar sig hela skolan åt projektet "Hållbar framtid" och på väggarna finns synlig dokumentation över elevernas arbeten.
– Vi jobbar mycket ämnesövergripande med helheter. Det är en del av filosofin.
Lärarna får möjlighet till kompetensutveckling vid Reggio Emilia-institutet i Stockholm och en del har varit på studiebesök i Italien. De samverkar även med Margarethaskolan, en annan Reggio Emilia-skola i Knivsta.
En eftermiddag i veckan har lärarna gemensam reflektionstid för att tillsammans komma fram till hur de ska jobba vidare i projekten.
Skolan har samma krav på att erbjuda modersmålsundervisning som andra skolor, vilket görs i samverkan med kommunen. Eleverna har också samma rätt till stöd i sitt lärande som i kommunala skolor. Fria Emilia nekar inte någon att börja på grund av exempelvis en NPF-diagnos.
– Tvärtom, vi har många barn med NPF-diagnoser som lyckas bra hos oss.
Eleverna i skolan får samma elevpeng som i kommunala skolan.
– Den ska räcka till allt. Om det blir sparkrav i kommunala skolan drabbas vi också.
Carina Alasalmi är lärare i engelska och svenska, årskurs 6–9. Hon har tidigare arbetat i kommunal skola men på Fria Emilia de senaste 15 åren. Det är en viss skillnad tycker hon.
– Vi arbetar mycket tillsammans i arbetslaget och det är nära till skolledningen. Att det är två mentorer, eller till och med tre, i en klass tycker jag är en styrka.
Sigrid Edström, 13 år, började på Fria Emilia för att hennes föräldrar tyckte att den verkade bra och låg nära. Hon märker inte själv av att den är annorlunda.
– Den är bra men jag har ju inget att jämföra med. Det är skönt att gå med samma kompisar ända till nian, jag tycker om dem.
Astrid Johansdotter, 15 år, har bytt hit från en annan skola och det ångrar hon inte.
– Det här är en fantastisk skola med jättebra pedagoger och kompisar. Man känner sig inte utanför, jag tror inte det förekommer någon mobbing.
Idun Johansson, Noel Kraus och Naima Vanhatalo har gått på Fria Emilia ända sedan förskoleklass och gillar sin skola.
– Det är roligt här, säger Naima Vanhatalo.