Restaurangen i Boden tog sig in på listan bland Sveriges bästa

Ett drygt år efter öppnandet har krogen DG11 i Boden kvalat in i White Guide, Sveriges ledande och enda rikstäckande restaurangguide.
– Jag hoppade högt av glädje, säger chefskocken James Thompson.

Felix Eriksson och James Thompson är stolta över att ha tagit sig in på White Guide Sverige.

Felix Eriksson och James Thompson är stolta över att ha tagit sig in på White Guide Sverige.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2024-11-16 11:00

– De har gjort tre besök här utan att vi har vetat om det och det är jättekul att ha passerat deras nålsöga. Och att de ens kommer hit från Stockholm, Boden är ju inte direkt universums centrum. Så det är verkligen superkul och ger ringar på vattnet, säger Felix Eriksson, vd i företaget som driver DG11.

– Vi tror att det gynnar hela Boden, säger kocken James Thompson.

undefined
Felix Eriksson och James Thompson är stolta över att ha tagit sig in på White Guide Sverige.

DG står för Drottninggatan och 11 för gatunumret. Här startade Felix Eriksson och hans pappa ett pensionat 2016 när de köpte fastigheten. I takt med att de fick loss mer yta i huset har pensionatet byggts ut till ett litet hotell med ett 30-tal hotellrum och reception och 1 juli 2023 öppnade de också en restaurang. Från att bara ha varit ett par anställda är de i dag 15 som jobbar i verksamheten.

Felix Eriksson träffade James Thompson ett par månader innan restaurangen öppnade och kom överens om att han skulle börja som chefskock.

undefined
James Thompsons kokkonst är en mix av matlagningstraditioner från olika länder.

James Thompson jobbade då i Luleå, där han hunnit vara med och bygga upp Gusto Taverna, Villgot Lokal & Mat och Savoys restaurang Ego samt jobbat på Quality Hotel. 

– När jag hörde att det var en ny restaurang på gång i Boden ville jag vara med – det är roligt att det händer något här, berättar han.

De ville dra igång något eget som kompletterade det befintliga utbudet i Boden.

– Vi såg att det fanns en lucka i det befintliga restauranglivet. Vi ville vara en gastropub, ett ställe att hänga på oavsett om man vill dricka eller äta gott, berättar Felix Eriksson.

undefined
James Thompson och Felix Eriksson drog igång restaurangverksamheten förra året.

Men inte bara det, de vill förändra hela matkulturen i Boden.

– Luleås resa började för kanske 15 år sedan. Där går man nu ut och äter även en vanlig veckodag, inte bara på helgerna. Vi vill att samma sak ska hända i Boden, säger Felix Eriksson.

De känner hoppfullhet både när det gäller restaurangens och Bodens framtid.

– Det är ju fantastiskt att vi har Stegra här, och det kommer folk och bor på vårt hotell med anledning av det och det är en bonus för oss. Men det vi mest är stolta över är att vara en del av lokalsamhället. Det är viktigt för oss att passa in hos bodensarna. Vi vill bli kvar här länge och vara som ett vardagsrum i Boden, säger James Thompson.

undefined
Elina Malkan och John Sandman är två av de anställda i restaurangen.

James Thompson är 39 år och kommer från London. Han studerade fyra år till kock på universitetet Westminster i London och som stipendiat på den prestigefulla kockskolan Cordon Blue i Paris.

Intresset för matlagning har funnits sedan barnsben.

– Mina morföräldrar tog in mig i köket och lärde mig ta vara på råvarorna från grönsaker de odlade på gården och min pappa hade en egen restaurang i London där jag fick se hur kockarna jobbade.

undefined
James Thompson har vetat att han ville bli kock ända sedan han var liten.

När han lärt sig det brittiska och franska köket reste han runt i Europa och världen för att vidga vyerna. När han ledsnat lite på europeisk mat flyttade han till Australien.

– Där tar man in influenser från Asien eftersom det ligger så nära och det var då jag fastnade för det som kallas fusion, vilket är vad vi jobbar med här på DG11. Man tar de lokala råvarorna och blandar in chili och andra kryddor för att förena olika matlagningstraditioner.

Därefter bodde han åtta månader i Japan innan han flyttade hem till London igen.

– Där träffade jag en svensk tjej. Efter bara drygt ett år fick vi barn och då ville hon tillbaka till Sverige igen och jag följde med.

Förhållandet tog slut, men han stannade i Boden på grund av sin dotter och arbetade första tiden på hotell Bodensia. Inte långt därefter träffade han sin nuvarande fru, också från Boden.

– Nu har jag två barn till och så har hon också ett sedan tidigare, så totalt har vi fyra, säger han leende.

undefined
Att ta vara på lokala råvaror är ett signum för restaurangen.

På DG11 tar han med sig alla sina erfarenheter från matlagning runtom i världen.

– Vi har samarbete med lokala matproducenter och använder lokala kvalitetsråvaror. Sedan stoppar jag i lite chili och extra kryddor och har roligt när jag lagar mat. Vi kallar det inte "fine-dining" utan "fun-dining", säger James Thompson. 

Norrbotten dumplings är en specialitet, men det går även att äta kött eller hamburgare eller vegetariskt.

– Jag är inte själv vegan, men gillar verkligen att laga sådan mat och vi vill gärna uppmuntra folk att äta den.

Vad betyder mat för dig?

undefined
Oscar Jakobsson serverar en jordgubbsdrink.

– Det är lycka. Det är att skapa glädje i livet, föra människor samman, dela skratt och gråt och skapa minnen ihop. Jag lagar mat hela tiden, det är svårt att få ut mig ur köket, säger James Thompson och ler igen.
 

Se motiveringen listan på alla norrbottniska krogar, kaféer och hotell i faktarutan.

Motivering för DG11

Kvarterskrog eller Gastropub - oavsett en smaklig upplevelse

Från det ögonblick vi kliver in på DG 11 möts vi av leende personal med glimten i ögat och den trevliga och personliga stämningen känns direkt. Inredningen är enkelt modern och atmosfären inbjudande och mysig. Rätterna på menyn är charmigt presenterade med bra vinrekommendationer till varje rätt och trots att vinlistan inte är så stor är den välkomponerad med samtliga viner tillgängliga på glas. Menyn kombinerar klassiska rätter med lokal anknytning, lite japansk fusion och restaurangens egen touch.

Varje rätt är vackert presenterad, med en precision som visar på kökets omsorg och känsla för estetik – en fröjd för ögat. Men det är inte bara utseendet som imponerar, smakerna är minst lika genomtänkta. Såväl den nordiska svampkanapén som den norrbottniska råbiffen med renlav kryddad med skogsrökt senap och friterad kapris var väldigt smakfulla. Renfilén, med sin delikata viltkaraktär, var mör och saftig och i kombination med rotselleri- och vaniljpuré, rostad rödbeta och rödvinssås smälter det i munnen. Avslutningsvis är efterrätterna i en klass för sig. Hjortrondrömmen levde verkligen upp till sitt namn och Hallon & Lakrits med chokladkräm en ren njutning.

Publicerad oktober 2024

Krogar i White Guide i Norrbotten:

Arctic Bath, Harads (mycket god klass)

Bistron, Luleå (mycket god klass)

DG11, Boden (god klass)

Hemmagastronomi, Luleå (mycket god klass)

Kukkolaforsen, Haparanda (rekommenderad)

Niehku Mountain Villa - Restaurang, Riksgränsen (mycket god klass)

Restaurang Arkipelag, Luleå (god klass)

Restaurang CG, Luleå (god klass).

Kaféer: 

Börje Olssons Konditori, Luleå (god klass)

Ekbergs konditori, Piteå (god klass).

Hotell: 

Arctic Bath, Harads (global mästarklass)

Clarion Hotel Sense, Luleå (god klass)

Kust Hotell & Spa, Piteå (mycket god klass)

Niehku Mountain Villa - Hotell, Riksgränsen (global mästarklass)

Treehotel, Harads, Harads (global mästarklass).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!