– De har gjort tre besök här utan att vi har vetat om det och det är jättekul att ha passerat deras nålsöga. Och att de ens kommer hit från Stockholm, Boden är ju inte direkt universums centrum. Så det är verkligen superkul och ger ringar på vattnet, säger Felix Eriksson, vd i företaget som driver DG11.
– Vi tror att det gynnar hela Boden, säger kocken James Thompson.
DG står för Drottninggatan och 11 för gatunumret. Här startade Felix Eriksson och hans pappa ett pensionat 2016 när de köpte fastigheten. I takt med att de fick loss mer yta i huset har pensionatet byggts ut till ett litet hotell med ett 30-tal hotellrum och reception och 1 juli 2023 öppnade de också en restaurang. Från att bara ha varit ett par anställda är de i dag 15 som jobbar i verksamheten.
Felix Eriksson träffade James Thompson ett par månader innan restaurangen öppnade och kom överens om att han skulle börja som chefskock.
James Thompson jobbade då i Luleå, där han hunnit vara med och bygga upp Gusto Taverna, Villgot Lokal & Mat och Savoys restaurang Ego samt jobbat på Quality Hotel.
– När jag hörde att det var en ny restaurang på gång i Boden ville jag vara med – det är roligt att det händer något här, berättar han.
De ville dra igång något eget som kompletterade det befintliga utbudet i Boden.
– Vi såg att det fanns en lucka i det befintliga restauranglivet. Vi ville vara en gastropub, ett ställe att hänga på oavsett om man vill dricka eller äta gott, berättar Felix Eriksson.
Men inte bara det, de vill förändra hela matkulturen i Boden.
– Luleås resa började för kanske 15 år sedan. Där går man nu ut och äter även en vanlig veckodag, inte bara på helgerna. Vi vill att samma sak ska hända i Boden, säger Felix Eriksson.
De känner hoppfullhet både när det gäller restaurangens och Bodens framtid.
– Det är ju fantastiskt att vi har Stegra här, och det kommer folk och bor på vårt hotell med anledning av det och det är en bonus för oss. Men det vi mest är stolta över är att vara en del av lokalsamhället. Det är viktigt för oss att passa in hos bodensarna. Vi vill bli kvar här länge och vara som ett vardagsrum i Boden, säger James Thompson.
James Thompson är 39 år och kommer från London. Han studerade fyra år till kock på universitetet Westminster i London och som stipendiat på den prestigefulla kockskolan Cordon Blue i Paris.
Intresset för matlagning har funnits sedan barnsben.
– Mina morföräldrar tog in mig i köket och lärde mig ta vara på råvarorna från grönsaker de odlade på gården och min pappa hade en egen restaurang i London där jag fick se hur kockarna jobbade.
När han lärt sig det brittiska och franska köket reste han runt i Europa och världen för att vidga vyerna. När han ledsnat lite på europeisk mat flyttade han till Australien.
– Där tar man in influenser från Asien eftersom det ligger så nära och det var då jag fastnade för det som kallas fusion, vilket är vad vi jobbar med här på DG11. Man tar de lokala råvarorna och blandar in chili och andra kryddor för att förena olika matlagningstraditioner.
Därefter bodde han åtta månader i Japan innan han flyttade hem till London igen.
– Där träffade jag en svensk tjej. Efter bara drygt ett år fick vi barn och då ville hon tillbaka till Sverige igen och jag följde med.
Förhållandet tog slut, men han stannade i Boden på grund av sin dotter och arbetade första tiden på hotell Bodensia. Inte långt därefter träffade han sin nuvarande fru, också från Boden.
– Nu har jag två barn till och så har hon också ett sedan tidigare, så totalt har vi fyra, säger han leende.
På DG11 tar han med sig alla sina erfarenheter från matlagning runtom i världen.
– Vi har samarbete med lokala matproducenter och använder lokala kvalitetsråvaror. Sedan stoppar jag i lite chili och extra kryddor och har roligt när jag lagar mat. Vi kallar det inte "fine-dining" utan "fun-dining", säger James Thompson.
Norrbotten dumplings är en specialitet, men det går även att äta kött eller hamburgare eller vegetariskt.
– Jag är inte själv vegan, men gillar verkligen att laga sådan mat och vi vill gärna uppmuntra folk att äta den.
Vad betyder mat för dig?
– Det är lycka. Det är att skapa glädje i livet, föra människor samman, dela skratt och gråt och skapa minnen ihop. Jag lagar mat hela tiden, det är svårt att få ut mig ur köket, säger James Thompson och ler igen.
Se motiveringen listan på alla norrbottniska krogar, kaféer och hotell i faktarutan.