Det är M/S Bränna som varje fredag kombinerar en påse med färska råvaror och färdiga recept. Restaurangen är först i Boden med middagskonceptet och enligt David Larsson, platschef och delägare, så handlar det om ett test för att se om det fungerar.
– Vi har funderat ganska länge på att göra ett försök med det här. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt, säger han.
David Larsson tror att trenden kommer att fortsätta växa. Han ser det som ett tecken i tiden att stressade människor är beredda att betala för att slippa fundera över vad de ska ha på middagsbordet.
För M/S Bränna som startade konceptet i februari i år är det fortfarande väldigt nytt och ännu svårt att avgöra om det kommer att bli en succé. David Larsson är dock försiktigt optimistisk.
– Vi måste få hålla i gång ett tag för att se om det fungerar, men hittills har folk varit nöjda och vi har fått positiva kommentarer, säger han.
Bodenrestaurangen erbjuder en middagsmeny med möjlighet att välja till en dessert. Restaurangen har även vintips till veckans fredagsmiddag. Kunden ska kunna tillaga maträtten på 20–30 minuter.
Hemmagastronomi i Luleå har, som enda restaurang i Luleå, erbjudit middagspåsar med färdiga råvaror och recept sedan 2011. Restaurangen arbetar efter ett rullande schema där man varierar mellan kött, fisk och fågel. Även Hemmagastronomi erbjuder dessert som tillägg och har vintips till den aktuella middagen. Enligt Philip Lindenstråhle vid Hemmagastonomi håller populariteten med middagspåsarna i sig.
– Våra presentkort har blivit väldigt populära. Många tycker det är en perfekt present till födelsedagar, som julklapp eller när någon slutar på jobbet, säger han.