Bodenprofilen från Syrien känner försiktigt hopp för framtiden

Hamude Mustafa och Ibrahim Haj Abdullah är båda exilsyrier i Boden. De känner lättnad efter Assad-regimens fall, men fortfarande ovisshet inför framtiden.
– Vi känner hopp men det är ett väldigt försiktigt hopp, säger Ibrahim Haj Abdullah.

Hamude Mustafa älskar Norrland och Boden och vill inte flytta tillbaka till Syrien igen. På armen har han tatuerat in ett motiv av norrbottnisk barrskog.

Hamude Mustafa älskar Norrland och Boden och vill inte flytta tillbaka till Syrien igen. På armen har han tatuerat in ett motiv av norrbottnisk barrskog.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2024-12-11 11:15

Ibrahim Haj Abdullah, 37 år, kom till Sverige och Boden för snart tio år sedan. Han trivs bra, har fru och två barn och arbetar både som väktare på heltid och som lärarvikarie. 

– Jag är utbildad lärare i Syrien men saknar svensk lärarlegitimation så jag kan bara vikariera, förklarar han.

Han följde nyheterna i helgen när Assad-regimen avsattes på söndagsmorgonen.

– Det är en stor glädje för syrier över hela världen. Jag firade med att dansa och laga speciell syrisk mat tillsammans med mina syriska kompisar i Boden och jag ringde till min familj och vi gratulerade varandra.

undefined
Ibrahim Haj Abdullah är lättad över att Assad-regimen har fallit.

Hans mamma och syskon är kvar i Syrien men hans pappa dog för några år sedan.

– Han deltog i protesterna mot regimen, fördes till fängelse och där dog han.

Det är bara han i den närmaste familjen som har flytt från landet.

– Jag var politisk aktivist i en grupp som jobbade mot regeringen. När vi tappade hoppet flydde vi till olika delar av världen.

Ett hopp som han inte har fått tillbaka för än idag.

– Men vi vet också att de nya grupperna som har tagit över makten är terrorklassificerade, så det är ett försiktigt hopp man känner. Vi vill inte hamna i en ny diktatur.

Skulle du vilja flytta tillbaka till Syrien igen?

– Om det blir en demokratisk regering som ger rättigheter till hela syriska folket så vill jag det. Men bilden av hur det kommer att bli är inte klar för oss än och det gäller inte bara oss som lever i exil – politiker över hela världen saknar en tydlig bild av hur det kommer att bli.

undefined
Hamude Mustafa älskar Norrland och Boden och vill inte flytta tillbaka till Syrien igen. På armen har han tatuerat in ett motiv av norrbottnisk barrskog.

Hamude Mustafa, 31, är stationschef på OKQ8 i Boden och en känd profil bland bodensarna. För några år sedan när han jobbade som chef på Dollarstore tog han hem titeln "Årets handlare" på näringslivsgalan och ännu längre tillbaka var han med och drev Western Fram. 

Också han följde intresserat nyheterna om Assad-regimens avsättning i helgen.

– Det kändes väldigt roligt när jag vaknade på morgonen och han inte var kvar som landets president. Det har hänt hemska saker under al-Assads tid, det är bara att googla.

Däremot ställde han inte till med någon fest, utan kände bara glädjen i hjärtat.

Vägen till att allt ska bli bra i Syrien kan fortfarande vara lång, tror han, särskilt för de syriska kurderna som han tillhör.

– Det är en spännande tid i Syrien, men jag vet inte var vi kommer att hamna med den nya regeringen och kurderna är i en speciell situation.

undefined
Hamude Mustafa gladde sig åt att Assad-regimen föll i helgen, men hade inget stort firande.

Hans båda föräldrar och lillebror har flytt till Österrike och så har han en syster som också är i Sverige. Var den övriga släkten befinner sig är han osäker på, men många är kvar i Syrien och en del saknar Internet.

Själv lämnade han landet som 18-åring just före krigsutbrottet för att undkomma militärtjänsten.

Han var en kort tid i Gällivare innan han kom till Boden.

– Det är jag väldigt glad och tacksam för. Jag har fått möjlighet att skaffa en ny familj här.

Hans fru är en svenska och från Boden och tillsammans har de två små barn. 

Hamude Mustafa är aktiv på många sätt i Boden. Bland annat tar han emot så många praktikanter han kan för att vill hjälpa människor med olika svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden. 

Han vill inte flytta tillbaka till Syrien.

– Kanske, om det blir fred, vill jag åka dit när mina barn blir stora och visa var jag kommer ifrån. Jag är uppvuxen på ett ställe i bergen som är väldigt vackert och det är en fin kultur. Men jag vill inte bo där igen. Jag älskar Norrland, åker skoter och vill inte tillbaka till värmen.

undefined
Hamude Mustafa känner ett försiktigt hopp för framtiden, men för syriska kurder är situationen komplicerad.
Bakgrund

Tidigt på morgonen 8 december spreds nyheten runtom i världen att Islamistmilisen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) gått in i huvudstaden Damaskus och att Syriens ledare Bashar Al-Assad fallit. 

Samtidigt befriades fångarna i det ökända Saidnayafängelset, där Bashar Al-Assads regim har beskyllts för omfattande tortyr och mord på oppositionella. Överlevande har berättat om daglig tortyr, våldtäkter och elchocker. Cellerna var ofta så fullpackade att fångarna tvingades stå upp dygnet runt.

Enligt uppgift lämnade Bashar al-Assad Damaskus i ett flygplan och har fått asyl i Ryssland.

Syrien har styrts med järnhand av en och samma familj, al-Assad, sedan 1970.
Protesterna mot al-Assad startade 2011 under den arabiska våren och ledde till inbördeskrig.
Omkring en halv miljon människor har mist livet och miljoner människor är på flykt.

Syrien ska få en övergångsregering efter diktatorns fall. Den kommer enligt medieuppgifter att ledas av den man som har varit ansiktet utåt för jihadistrebellernas styre i nordväst – Mohammed al-Bashir.
Tio år efter den stora flyktingkrisen hoppas EU-länderna på en ström i motsatt riktning. Tyskland, Danmark, Sverige och en rad andra EU-länder har snabbt redan hunnit pausa hanteringen av alla syriska asylansökningar, i väntan på klarhet. Det finns också en oro för en flyktingström i motsatt riktning.

De flesta flyktingar befinner sig i Syriens grannländer Libanon, Turkiet och Jordanien. Ungefär en 1, 18 miljoner har flytt till EU-länder varav 189 000 har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. 

Källor: TT, UD, UI, UNHCR, Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!