Boden snabbutreder H2 Green Steels nya placering

Efter H2 Green Steels ändring i planen för stålverkets placering har Bodens kommun snabbt hakat på och presenterar nu ett förslag till ny omarbetad detaljplan för området.

Cecilia Kvibacke, samhällbyggnadsförvaltningen, Bodens kommun, är utvecklingsansvarig för Svartbyns verksamhetsområde.

Cecilia Kvibacke, samhällbyggnadsförvaltningen, Bodens kommun, är utvecklingsansvarig för Svartbyns verksamhetsområde.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Boden2021-10-19 15:54

20 oktober ska förslaget ställas ut på samråd så att allmänheten kan ta del av det digitalt, i kommunhuset, stadsbiblioteket och Boden Business Park.

Det handlar om ett 550 hektar stort markområde intill Norra Svartbyn, sydöst om Bodens tätort, där H2 Green Steel har tänkt etablera sig för att producera fossilfritt stål. Marken på det förra stället man hade tänkt bygga upp stålverket på var inte tillräckligt stabil för att ge säkra förutsättningar.

– Delvis är stålverksanläggningen kvar inom det gamla utredningsområdet, men den har förskjutits norrut, så att vi i kommunen måste utreda och planlägga ytterligare cirka 100 hektar, säger Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig för Svartbyns verksamhetsområde vid Bodens kommun.

I området finns även annan mark som ingår i det aktuella detaljplaneförslaget.

– Där finns möjlighet att etablera verksamhet som är förenlig med stålverket, som till exempel industrier, kontor, storskaliga växthus, konferenslokaler och restauranger.
 

Kommer ni att behöva lösa in några villor eller expropriera någon mark?

– Det har vi inte för avsikt att behöva göra. Vi har sedan vi började jobba med översiktsplanen 2015 förvärvat all mark vi behöver till verksamhetsområdet som vi nu har planförslag på.

Husen som ligger bara 150 meter ifrån, hur blir det med dem?

– H2 Green Steel har redovisat att de ska förhålla sig till de gränsvärden och riktvärden som finns vad gäller till exempel buller, säger Cecilia Kvibacke.

I detaljplanen vill man upphäva strandskyddet till viss del på västra sidan av Lillträskbäcken och västra delen av Storbäcken och minska det från 100 meter till 50 meter.

Däremot finns det ett stort naturområde öster om Storbäcken som kommunen vill bevara. 

– Det blir en korridor av jordbruksmark, skog och vatten genom industriområdet, berättar hon.

Kommunen har låtit göra en naturvärdesinventering och funnit att exempelvis den artskyddade åkergrodan finns i området.

– Det är ett av skälen till att vi vill spara en del av naturområdet.

Även grundvattennivån kan påverkas, men det är inte en fråga för detaljplanen, utan hanteras i en annan prövning kopplat till den som utför markarbetet.

Längre fram ska kommunen presentera en detaljplan för den nya anslutningen från väg 97 som det nya industriområdet kräver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!