Konkurrensverket gör bedömningen att transaktionen borde har konkurrensutsatts enligt lagen om offentlig upphandling.
– Kommunen borde ha annonserat i förväg och låtit flera aktörer få chansen att vara med i en upphandling. Av förvaltningsrättens dom framgår att domstolen delar vår bedömning, säger Sophia Anderberg, processråd vid Konkurrensverket.
Ärendet är dock inte helt enkelt.
– Vi har tittat på hela transaktionen som man gjort med leverantören. Det är så man ska göra i varje enskilt fall, och då spelar det ingen roll vad avtalet kallas för, förklarar hon.
I transaktionen ingår ett överlåtelseavtal med köpebrev men även ett hyresavtal. Samhällsbyggnadsbolaget – förkortat SBB – ska köpa byggnaden för 31 miljoner kronor, men kommunen ska sedan hyra den av SBB och i hyresavtalet ingår ett åtagande från leverantören om att utföra underhållsarbeten och hyresgästanpassningar till ett betydande värde.
Det var detta som gjorde att Konkurrensverket bedömde det som en byggentreprenad.
Om det enbart hade handlat om att kommunen skulle sälja byggnaden hade det inte krävts någon konkurrensutsättning.
Hade det enbart handlat om ett hyresavtal hade det inte heller krävts någon konkurrensutsättning.
– Men vi har gjort bedömningen utifrån lagen om offentlig upphandling att det här är i själva verket är ett byggentreprenadkontrakt – att det var det huvudsakliga syftet med transaktionen, säger Sophia Anderberg.
En byggentreprenad av större värde som en kommun vill köpa får inte läggas ut på någon aktör utan en upphandling. Detta för att kommunen ska kunna få bättre villkor och bättre pris – något som gagnar skattebetalarna.
Kommunen har tre veckor på sig att överklaga till kammarrätten, men det krävs prövningstillstånd.
Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) säger att han tycker det är tråkigt att rätten har gått på Konkurrensverkets linje.
– Vi delar inte deras mening. Men domen har ännu inte vunnit laga kraft och eftersom det saknas rättspraxis på området så tittar kommunen nu på möjligheten att genomföra en överklagan. Det lutar åt att vi gör det.
Oavsett hur den slutliga domen sedan blir kommer avtalet att gälla, betonar han.
Dessutom har kommunen en försäkring som gör att man inte kommer att behöva lägga ut några sju miljoner kronor på böter.
– Det är många kommuner i Sverige som har försäkringar mot den här typen av kostnader, eftersom det är ett lite osäkert område rättsligt. Det innebär att vi bara behöver betala en självrisk på 150 000 kronor.
Försäljningen av Medborgarhuset till SBB var kontroversiell redan när beslutet togs i kommunfullmäktige 2020. Tio politiker från Moderaterna, Bodenalternativet, Vänsterpartiet och Liberalerna reserverade sig mot beslutet.
Det gick till och med så långt att två politiker – Hendrik Andersson (L), och Bo Strömbäck (V) och privatpersonen Eva Mattisson Kemi – överklagade beslutet till förvaltningsrätten, bland annat för att de ansåg att affären stred mot konkurrenslagstiftningen.
Förvaltningsrätten avslog deras överklagande.
När Hendrik Andersson (L) läser den nya domen så tycker han att det är märkligt att det har fått gå så långt.
– Och ännu märkligare är det att vårt kommunalråd inte är ödmjuk för rättens utslag. Det här kan bli en följetong, för nu bevakar Konkurrensverket oss som en hök, säger han.