Bodens kommun har som mål att öka till 31 000 invånare år 2025 och 33 000 år 2030. Men just nu går utvecklingen åt fel håll. När SCB:s årsstatistik kom för 2023 hade Boden minskat med 105 personer och det totala invånarantalet för första gången på flera år krupit ner under 28 000.
– Födelsetalen är väldigt låga i Norrbotten och vi har inte riktigt fått igång inflyttningen på den nivå som vi vill, konstaterar Claes Nordmark.
Han är dock förvissad om att befolkningsökningen kommer inom kort men kan inte säga exakt när.
– Det hänger ihop med när H2 Green Steel börjar anställa i större skala. Vi väntar på det och jag tror det blir under 2024, säger han.
Linnéa Byberg som arbetar på enheten som sysslar med inflyttningsservice i Bodens kommun har samma inställning.
– Jämför med Skellefteå, deras resa med Northvolt började 2017 men det tog tid innan det märktes på befolkningssiffrorna. Så ifjol ökade de med 2 000 invånare.
En springande punkt för Bodens del har hela tiden varit om det finns bostäder att flytta in i.
– Just nu har vi 85 lediga lägenheter i Boden vilket är mer än på länge och de kommer att fyllas. Nu byggs det också upp fler lägenheter i olika områden och det behövs, säger Claes Nordmark.
På fredagens företagsfrukost i Boden Business Park berättade Linnéa Byberg om hur kommunen arbetar för att välkomna de nyinflyttade.
– Jag och min kollega träffar alla som flyttar hit från andra länder för att börja på H2 Green Steel personligen, berättar hon.
Totalt är det enligt H2 Green Steel senaste siffror 70 anställda på bolaget i Boden idag och av dem har hon mött ett 20-tal.
Hon berättade också om hemsidan som kommunen har skapat – flyttatillboden.se.
– Där kan du göra intresseanmälan för jobb och där finns allt du behöver veta när du vill flytta till Boden, alltifrån var du kan åka skidor, vilka områden du kan bo i och vilka hyresvärdar som finns till vad som händer i föreningslivet, berättar hon.
När hon var klar med sin dragning överraskades hon på scenen med Sparbanksstiftelsen Norrbottens stipendium på 25 000 kronor för sitt engagemang i att utveckla Boden. Linnéa Byberg är verkställande ledamot i Bodens riksteaterförening, där hon har varit aktiv i 14 år och tillsammans med övriga styrelsen sett till att scenkonsten når Boden, inte minst byarna i kommunen.
Efteråt var hon glad och överraskad.
– Jag blev lite tagen på sängen kan man lugnt säga. Det känns otroligt ärofyllt och ett kvitto på att det vi gör i föreningarna är viktigt och bra och att andra ser det, säger hon.
För henne hänger samhällsomvandlingen i Boden starkt ihop med ett levande kulturliv.
– Kulturen är helt avgörande för en plats. Jobbet är en sak, men fritiden och livet är något annat. Därför behöver vi möjliggöra för olika uttryck inom kulturen, så att vi både kan ta del av den och skapa den. Själv behöver jag scenkonst för att kunna andas, säger hon.
Claes Nordmark är ledamot i Sparbanksstiftelsen och satt både med i juryn och var prisutdelare.
– Linnéa är helt fantastisk och en motor som outtröttligt hela tiden arbetar med att möjliggöra kultur, säger han.
Även Claes Nordmark menar att kulturen är viktig för samhällsomvandlingen.
– Om man inte har ett levande kultur- och idrotts- och friluftsliv, då är man bara en plats där folk sover, äter och jobbar på. Kulturen är jätteviktig för att binda samman och utveckla en kommun.