Lokal- och strukturutredningen för grundskolan har alla skolintresserade väntat på en längre tid. Den påbörjades redan under förra mandatperioden och offentliggjordes på fredagen.
Närvarande beslutsfattare såg en smula bleka ut när presskonferensen inleddes på fredagsförmiddagen.
För det finns egentligen inget tuffare för en politiker än att lägga ner skolor. Inte minst om det gäller glesbygden.
- Vi har minskade elevkullar och vill också värna om kvalitén i skolan, förklarade Britt-Marie Loggert Andrén (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Remisstiden går ut 30 september. Barn- och utbildningsnämnden tar beslut vid sammanträdet i november.
Litet kort remisstid?
- Vi måste hinna med att bearbeta alla remissvar, sade Britt-Marie Loggert Andrén. Och javisst, man kan säga att skolan tickar pengar och det är bråttom. Vi skulle rymma 1.000 elever till i våra skolor och lokaler kostar pengar.
De fyra alternativen kan studeras i kortform här intill. Ett direktiv i utredningen var att ha F-6-skolor i stället för nuvarande F-5. Detta medför 7-9-skolor i stället för 6-9-modellen.
Två huvudspår fanns: Att ha Korpenskolan som F-9-skola. Eller att den skulle bli 7-9-skola med avveckling av andra högstadiet i centrum, Sandenskolan.
Utredningen ska börja verkställas 2012.
- Den finns tillgänglig på kommunens hemsida från fredag, meddelade Bertil Sundström, för- och grundskolechef och ansvarig för utredningen.
Tomt kostar
Den totala kommunala ekonomiska effekten av tömda skollokaler har tekniska förvaltningen räknat på. Det ska alltså inte bli så att barn- och utbildningsförvaltningen går plus och tekniska får ta hand om tomma lokaler med därtill hörande kostnader.
Nämnden vill trygga kvalitén inom undervisningen. Detta är kopplat till att ha behöriga lärare.
- Det är svårt att hålla bredden på kompetensen i byaskolorna, underströk Britt-Marie Loggert Andrén. Vissa årskurser har få elever och jag tror att interaktionen mellan eleverna ger en kvalitetshöjning.
Friskolor
Ytterligare etableringar av friskolor skulle kunna minska de ekonomiska effekterna av den nya skolplanen, medgav skolfolket.
Rigmor Åström (M) hade inte sett utredning i sin helhet när Kuriren ringde. Utredningen ska nu bearbetas inom alliansen och partigrupperna.
- Fyra olika alternativ är litet råddigt att gå ut med, särskilt för remissinstanserna. Sedan kan jag se att utredningen inte är så glesbygdsvänlig. Men vi har ett vikande elevunderlag och åtgärder måste vidtas.