Den befarade kulturskymningen i Boden har rört upp känslor och 1 200 namnunderskrifter har samlats in för att rädda Sagabiografen.
– Allmänheten hade kanske känt sig lugnare om man vetat vilket jobb som är gjort, så det får vi ta på oss. Men det är mycket att göra i Bodens kommun och svårt att hinna med allt, säger Staffan Eklund, chef på kultur-, fritids- och ungdomsavdelningen.
På presskonferensen offentliggjordes skisser som en arkitektbyrå har tagit fram på hur Sagabiografen kan komma att se ut i framtiden.
Totalt inrymmer Medborgarhuset 6 000 kvadratmeter lokalyta, men det är renoveringen av biografen, foajén och kulturkaféet en trappa ner som är först i prioritetsordningen av det som så småningom ska kunna bli ett helt kulturhus – Saga kulturhus.
Renoveringen innebär höjd hyra för kommunen.
– Men min bedömning är att det fortfarande blir en bra hyresnivå, under medelnivån i centrum, säger Oskar Ekström, fastighetsförvaltare hos Samhällsbyggnadsbolaget som sedan några år tillbaka äger fastigheten medan kommunen är kvar som hyresgäst med långtidskontrakt.
Slutgiltigt är det politikerna som fattar beslutet om renoveringen.
När det gäller frågan om driften och verksamheten, som fram till årsskiftet sköts av Folkets hus-föreningen med sina fem anställda, är det något som kommer att behöva lösas längre fram. Förutom bio arrangeras också teater, konferenser, dans och andra evenemang i lokalerna.
När kommunen beslutade att konkurrensutsätta driften inkom inte ett enda anbud, ej heller från Folkets hus-föreningen som skött den sedan 1966, eftersom styrelsen ansåg att kostnadstaket på 875 000 kronor per år var alldeles för lågt.
Alla anställda sägs nu upp och utrustningen kommer att köras bort.
Kuriren har i en tidigare artikel berättat om Folkets hus-föreningens syn på kommunens agerande och i ett brev till redaktionen delger föreningens ordförande Åke Sundberg ytterligare synpunkter på vad som framkommit i media de senaste dagarna:
"Hur ska kommunen kunna visa bio efter årsskiftet med tanke på att bland annat bio- och ljudutrustning ägs av Föreningen Folkets Hus", undrar han bland annat.
Åke Sundberg som är insatt vad det kostar med alltifrån hemsida till löner tror inte att 875 000 kronor per år kommer att räcka på långa vägar, oavsett vem som sköter verksamheten.
Han beklagar bristen på gehör från kommunen och att inte Staffan Eklund kom till det styrelsemöte han bjöds in till i början av november.
Staffan Eklund medger att det inte går att visa film utan utrustning, men hävdar att kommunen vid två tillfällen har erbjudit sig att köpa utrustningen.
– Om man i Folkets hus-föreningen vill plocka bort utrustningen istället för att sälja den till oss så kan man ju göra det, men då är det de som skapar hålet i möjligheten att visa biofilm efter årsskiftet. Då måste vi köpa ny utrustning och montera och det kan ta en tid.
Hur tänker sig kommunen framtiden för verksamheten?
– Sannolikt läggs driften ut på externa aktörer, men det är politikerna som måste bestämma det. I den fasen ser jag det inte som en omöjlighet att Folkets hus-föreningen kan komma in i bilden igen, men de kommer inte att behöva ha med sig någon teknisk utrustning tillbaka då.
Hans förhoppning är att renoveringen av biografen ska vara klar till årsskiftet 2025/2026.
– Det är i alla fall ingen omöjlighet, säger Staffan Eklund.