Det känns som att den här artikeln har skrivits hur många gånger som helst tidigare. Med temat sena tåg, arga resenärer och passagerare som resignerat och inte orkar vara arga.
Våra fredagsresande tillhör mest sistnämnda grupp på den småblåsiga Bodenperrongen.
Enda goda med att Stockholmståget inte passar tiden är att resenärerna i sov- och liggvagnar kunnat dra sig två timmar längre i slafarna.
SJ förstärker inte kassan med den här resan om resegarantin tas ut. Se faktarutan. Om alla resenär väljer värdebevis kan hela resan gå i repris och SJ får stå för kalaset. Teoretiskt sett.
Elräkning
Om resenärerna begär kontant kompensation kanske SJ i alla fall kan betala fakturan för tåg 94:s elräkning?
Passagerarna är som antytts inte speciellt gladlynta i morgonväkten. Kuriren möter Kristina Nilsson, Örebro. Hon ska fira jul med sin mamma och familj och åker tåg kanske två gånger per år.
- Ja, det är tråkigt att vänta och vänta, förklarar hon.
Thomas Larsson, Uppsala men bördig från Boden, ska också fira jul.
- Man har ju vant sig vid att SJ alltid är sena, suckar han. Det har väl blivit en grej som hör till.
Hannes Lindström är på väg mot Kiruna, 2,5 timme efter tidtabell.
- Ja, det brukar bli så. Stockholm-Kiruna åker jag kanske två-tre gånger per år, men nu flyger jag oftare på grund av tågförseningarna. Vad göra åt tågen? Det är svårt att veta.
Tungt
En olycka kommer sällan ensam. Göteborgståget hade nästan exakt samma försening denna dag.
Tågläget har varit tungt sista veckan. Statistik från sajten senatag.se saknas i nuläget, men ett stort antal nattåg har varit sena, en del med riktigt rejält sen ankomst till och med. Särskilt de norrgående, utan snö och kyla.
SJ medger faktum.
- Ingen gemensam nämnare finns. Vi har bland annat haft två rälsbrott norr om Boden och sjukdomsfall hos lokföraren, säger pressinformatören Thelma Henrysson.
Kuriren har sammanställt förseningarna under del av hösten. Se faktaruta.
Är resultatet bra?
- Nej. Visst har vi haft några fel på tågen, men framför allt är infrastrukturen mycket sämre i Norrland. Något vi hela tiden pratar om.