"Besökare på skolan nattetid riskerar bli filmad"

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) är trygg i att varje kamera som monteras av kommunen i Bodens skolor föregås av tillståndsansökan till Integritetsskyddsmyndigheten, som prövar intresset av bevakningen.

"Det är viktigt att diskutera integritetsfrågor i politiska sammanhang", säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

"Det är viktigt att diskutera integritetsfrågor i politiska sammanhang", säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2021-05-26 16:45

Ämnet kom upp på fullmäktige med anledning av vänsterpartisterna Bosse Strömbäcks och Conny Sundkvists interpellation med anledning av kommunens kameraövervakning i skolor.

– Integritet bottnar för mig i både i frihet och trygghet. Frihet i att veta att jag som individ inte övervakas på offentliga platser när det inte är motiverat, men även tryggheten i att inte begränsas i vardagen av en känsla av otrygghet eller rädsla att utsättas för brott, sa Claes Nordmark.

Skadegörelsen på kommunala fastigheter är inte enbart begränsad av klotter. Den består även av anlagda bränder, krossade fönster och förstörd utrustning.

– Det finns behov att skydda värden på kommunala investeringar, men kameraövervakning är inte ett instrument som används utan eftertanke.

Claes Nordmark påpekade att det finns en särskild lagstiftning som reglerar användandet och förklarade hur den fungerar. Det krävs tillstånd att med kamera övervaka platser dit allmänheten har tillträde.

– Tillståndsplikten gäller bara vid varaktig eller regelbunden upprepad brottslighet. Barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa bli kameraövervakade om det inte finns ett bevakningsintresse som väger tyngre än integritetsintresset. Alla bevakningskameror som används i skolverksamhet, såväl kommunal som privat, är tillståndspliktiga.

Man får bara övervaka utrymmen dit allmänheten har tillträde. Skolgården, huvudentrén och vägen till rektorsexpeditionen är exempel på sådana platser. Allmänheten anses inte ha tillträde till övriga ytor i en skolbyggnad.

– En skola måste ha ett berättigat syfte för att få kameraövervaka. Det kan till exempel vara att man vill förebygga, förhindra eller upptäcka brottslighet på en brottsutsatt plats. Det måste finnas ettreellt problem, så man kan inte sätta upp en kamera i förebyggande syfte och man måste även ha undersökt andra alternativ, sa Claes Nordmark.

Han förklarade även, att man kan begränsa övervakningen för att minska integritetsintrånget så att kameran inte är igång dygnet runt, utan bara när ingen normalt uppehåller sig i skolan på kvällar, nätter och helger.

– Den som avser att besöka skolan nattetid och riskerar att bli filmad har möjlighet att göra ett medvetet val. Materialet studeras enbart vid eventuella brott, vilket begränsar risken för integritetskränkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!