Besök som har förändrat

Sedan Rybaprojektet startades i början av 1990-talet har hundratals ryska barnhemsbarn besökt Boden.
För två år sedan gjordes en studie över hur resorna till Sverige påverkade de ryska barnhemsbarnen.

BODEN2007-08-28 06:00
I början av 1990-talet startades Rybaprojektet i Boden. Det går ut på att värdfamiljer i Boden under ett par veckors tid på sommaren tar emot barnhemsbarn från vänorten Apatity. Kommunen bekostar resa och visum.
Sedan starten har hundratals ryska barnhemsbarn besökt Boden, och vänskapsband har knutits, för en del för evigt. Många värdfamiljer har fäst sig vid barnen och velat ha dem på besök fler gånger, men då får familjerna själva betala resa och visum för barnen.
Rybaprojektet går ut på att bjuda in nya barn varje sommar och när värdfamiljerna ville bjuda in samma barn så bildades föreningen Dasvidanja (på återseende).

Studie av barnhemsbarn
De första barnhemsbarnen som kom till Boden är nu vuxna. En del har skaffat familj och fått barn och fortsätter ha kontakt med sin värdfamilj i Boden.
För några år sedan gjorde StinaBritta Hellberg och Sandra Ottestig en studie i form av en C/D-uppsats vid Luleå tekniska universitet. Syftet med studien var att se om de ryska barnens framtidstro, självbild och anknytning påverkades av att åka till Sverige.
Av resultaten i uppsatsen framgår att barnen påverkades av resorna. Hur de påverkades beror på vem som tillfrågades.

Förändrats
"Resultatet visar att barnen själva anser att de har förändrats, men beskriver inte på vilket sätt. Ferieföräldrarna bekräftar barnens förändring genom att säga att barnen har förändrats positivt under vistelsen hos dem. Personalen anser däremot att barnen generellt sätt har förändrats mer negativt", skriver Hellberg och Ottestig i studien.
Att personalen vid barnhemmen upplever att barnens självbild förändrats negativt kan bero på flera faktorer, bland annat att barnen bryter upp från en förhållandevis trygg och invand miljö för att åka till ett annat land med nytt språk och främmande människor.

Ökad trygghet
Hellberg och Ottestig konstaterar att nästa gång barnen åker till Sverige är miljön inte lika främmande vilket förmodligen leder till ökad trygghet,
"Ju mer barnen får träffa sina ferieföräldrar, desto mer kommer de att betyda för barnen.", skriver Hellberg och Ottestig i sin uppsats "Ge mig självkänsla så ska jag skaffa mig självförtroende."
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1614388&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Ryska återvändare&nbsp;</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om