Beslutet: Rivningen av skolan skjuts inte upp

Hoppet som tändes för Bredåkersgruppen dog lika snabbt som det väcktes. Vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i Boden beslutade den politiska majoriteten att inte skjuta upp rivningen av skolbyggnaden i byn.

På torsdag eftermiddag avgjordes framtiden för skolan.

På torsdag eftermiddag avgjordes framtiden för skolan.

Foto: Ulrika Vallgårda / Arkiv

Boden2020-09-24 18:40

Det var Hendrik Andersson, Liberalerna, som tog initiativet till det extra kommunstyrelsemötet på torsdagen och han fick med sig hela oppositionen – M, SD, BA och V. 

I sin skrivelse begärde de att man skulle skjuta upp rivningen av byns gamla skola tills den pågående skolutredningen i kommunen är klar.

– Utredningen som ska redovisas för utbildningsnämnden i november kan ju visa att det finns ett behov av en skola i Bredåker och då är det dumt att riva skolan just nu.

Men oppositionens förslag fick inget gehör.

– Det är jättetråkigt. Jag trodde faktiskt de skulle lyssna. Jag blev förvånad att de inte kunde vänta tre månader, säger Hendrik Andersson.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) tillsammans med företrädarna för NS, C och Mp avslog dock oppositionens yrkande.

– Frågan om rivning har redan avgjorts och vi menar att fastighetsnämnden har fattat beslutet på en korrekt grund utifrån de fakta vi har.

Han hänvisar till en färsk rapport som kommunen har beställt och som visar skolbyggnaden hade behövt renoveras och byggas ut för närmare 60 miljoner kronor för att kunna användas.

– Skolan lades ner redan 2013. Den var i dåligt skick redan då och är i ännu sämre skick nu. 

Enligt rapporten behöver den bland annat tillgänglighetsanpassas med hiss, det läcker i taket, den behöver mögelsaneras och det saknas matsal och kök.

Han har förståelse för att invånarna i byn är besvikna men vill istället framhäva det positiva med att kommunen öppnar en ny förskoleavdelning i en modul efter nyår.

Hendrik Andersson i sin tur är skeptisk till rapporten, bland annat för att den utgår ifrån en F-6-skola med allt vad det innebär av extra utrymme och klassrum för slöjd och hemkunskap, istället för en F-3-skola, som Bredåkersgruppen i första hand har önskat.

Emmeli Wikström, en av byborna som kämpat för bevarande, är besviken.

– Det är så klart jättetråkigt. Vi hade hoppats att de i alla fall hade kunnat invänta sin egen utredning innan de gör slag i saken.

Men hade ni velat ha era barn i en byggnad som är i så dåligt skick?
– Självklart vill vi inte ha barnen i en sjuk byggnad. Men det finns ju många byggnader med skador som går att renovera och det finns mögel som går att ta bort. 

Hon påpekar att de flesta skolor i Boden inte är så särskilt mycket mer moderna än vad Bredåkersskolan är. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!